Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Det stormar kring Uber

2 år sedan

Digitala uppstickaren Uber hyllades inledningsvis för sitt innovativa affärskoncept, men nu har det börjat storma rejält kring företaget. Kan de överleva sin största kris hittills?

Det var anklagelser om sexism som har fått en riktig höjdare inom Uber – styrelseordförande Jeff Jones – att lämna företaget. Även om inte han personligen har blivit anklagad för sexism väljer han alltså att avgå efter drygt sex månader på posten.

Alldeles i dagarna var även en av de självkörande Volvo-bilar som utvärderas av Uber inblandad i en trafikolycka. Det är dock i skrivande stund oklart om olyckan orsakats av Uber-bilen och om den i så fall var i självkörande läge.

VD i uppmärksammat Youtube-klipp
Det här är inte de enda pr-huvudvärken för Uber just nu. Journalisten och omvärldsbevakaren Fredrik Wass berättar i podden Digitalisterna om ett Youtube-klipp där Ubers vd Travis Kalanick har ett meningsutbyte med en Uber-chaufför.

– Föraren klagade på att Über hade försämrat villkoren för honom och han hade nästan gått i personlig konkurs. Då svarade Kalanick med ”vissa personer försöker bara skylla sina egna problem på andra” och sen så smäller han igen dörren och går ut. Det här klippet har sedan spritts på nätet och rapporterats om väldigt mycket, säger Fredrik Wass.

Omdiskuterat med privatförare i Sverige
Även i Sverige har Uber fått sin beskärda del av negativa skriverier. Här har de bland annat uppmärksammats för att de tvingades att lägga ner sin tjänst Uber Pop där privatförare körde taxi. Flera förare dömdes i efterhand dessutom till att betala böter.

– Framförallt inledningsvis har Uber uppträtt väldigt arrogant och nonchalant inför gällande lagstiftning. Startups ska ju utmana befintliga branscher men när det blir den enskilda chauffören som hamnar i kläm det känns ju inte bra, säger Fredrik Wass.

Dags för en kvinna att ta över?

Fredrik Wass tycker sig se ett mönster som går igen i flera av startupbolagen i Silicon Valley:

– Det finns många bolag som tampats med sexism. Det är ju mycket bromancekultur med unga – ofta män – som jobbar i de här it-bolagen och då skapar tjänster som nästan riktar sig till den egna målgruppen.

Vissa företag har dock lyckats vända utvecklingen. Fredrik Wass lyfter fram Facebook som ett exempel.

– De hade Sheryl Sandberg som COO och många säger att det var räddningen för Facebook. Det är en del som säger att hon borde ta över Uber också, avslutar Fredrik Wass.

Lyssna på hela samtalet kring Uber på Digitalisterna.

Kategorier