Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Robothandsken som förenklar ditt arbete

2 år sedan

Med en robothandske slipper du slita ut musklerna i handen och kan både jobba längre och hänga med i vardagen bättre. Så här funkar den.

Det talas mycket om hur robotarna kommer att ta våra jobb i framtiden. De kan göra våra jobb snabbare, utan att klaga på tunga lyft eller bullriga miljöer. Men vad händer om vi människor börjar låna egenskaper av robotarna för att hänga med i utvecklingen?

De som jobbar inom industrin, vården eller andra yrken med arbetsmoment som kräver mycket handstyrka kan på grund av ålder eller olika sjukdomar som artros eller reumatism få svårt att utföra arbetet. Då kan de redan idag få hjälp av SEM Glove från det svenska företaget Bioservo Technologies. SEM Glove är en handske som gör att bäraren får extra kraft i handen när det behövs. I det senaste avsnittet av podden Digitalisterna får Daniel Stark och Kjell Eriksson testa handsken.
– SEM Glove har sensorer på fingrarna som talar om att du vill greppa nånting och då ger den handen extra kraft med hjälp av artificiella senor, säger Erik Landgren som är vd på Stockholmsföretaget.

Mjukt exoskelett
– Vi kallar den för ”soft extra muscle”. Det är ett mjukt exoskelett, säger Erik Landgren.
Exoskelett är ett slags robotskelett som bärs utanpå kroppen och som förbättrar bärarens befintliga förmåga. Det kan exempelvis handla om ett exoskelett för benen som gör att du kan hoppa högre eller springa fortare. Den huvudsakliga målgruppen för SEM Glove är människor med försvagad muskelfunktion, men det är inte de enda som kan ha nytta av handsken.
– Vi ser en jättemöjlighet inom industrin. Vi håller på med ett projekt med General Motors där de vill ha ett verktyg för att hjälpa sina arbetare att undvika skador. Där håller vi på att ta fram en industriapplikation av den här handsken just i syftet att jobba förebyggande, säger Erik Landgren.

Hänga med i robotarnas tempo
Bilindustrin är känd för att vara fylld av robotarbetare, allt från svetsrobotar till robotar som målar. I den här miljön passar SEM Glove perfekt:
– Det finns fortfarande arbetsuppgifter inom bilindustrin som människor måste göra tillsammans med robotarna och det här är ju ett sätt att få oss att fungera i den miljön utan att slita sönder oss på grund av tempot som finns. Så det här blir ett sätt att samexistera, säger Erik Landgren.

Chip under huden
Att operera in chip under huden har sedan flera år tillbaka varit ett annat alternativ för den som siktar på att smälta samman med cybervärlden. Men du som inte nöjer dig med att kunna öppna dörrar genom att lägga handen på kortläsaren har idag andra implantat att välja mellan.
– Det handlar om chipimplantat som man kan koppla till olika dataströmmar, så att chipet vibrerar beroende på vilken input det får, säger Hannes Sjöblad som är medgrundare till biohackergruppen Bionyfiken.
Den här tekniken kan användas till en rad olika tillämpningar, allt från notiser från telefonen till att varna för naturkatastrofer.
– Jag har bekanta som har testat att koppla de här till seismografiska övervakningssystem så att de känner i kroppen när det är jordbävningar nånstans på jorden. Faktum är att när du väl har de här implantaten så kan du koppla det till precis vad du vill, säger Hannes Sjöblad.

TIPS!
Lyssna på podden Digitalisterna för mer om aktuella händelser och technyheter, där kan du även höra intervjun med Erik Landgren och Hannes Sjöblad i sin helhet.

Kategorier