Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Intelligenta tider i sikte

4 år sedan

intro small

Intelligensen kommer att spira under 2017 – i alla fall så länge vi pratar om teknik och artificiell intelligens (AI). Smarta högtalare i vardagsrummet och smarta stetoskop hos läkaren. Förutsägelsen ingår i undersöknings- och analysföretaget Gartners samlade påståenden om vilka teknologiska trender vi har att vänta under det kommande året.

Den artificiella intelligensen i sig är inget nytt – redan för 20 år sedan slog en smart dator schackmästaren Kasparov – det nya är att prylarna kommer att börja agera allt mer självständigt istället för att utföra förutbestämda uppgifter eller reagera på tydliga instruktioner.

Maskiner som lyssnar och lär – hetast just nu
Enligt Gartner utvecklas det som de benämner som ”Conversational Systems,” vilket innebär att vi användare i allt mindre grad behöver anpassa oss till vilka begränsningar som finns i hårdvaran. Nu kommer maskinerna kunna ”höra” och ”lära”, och kunna anpassa sig efter vårt beteende – röststyrd artificiell intelligens. Det kan man även läsa om i SVT:s inlägg kring framtidens smarta prylar. Och Mary Meeker pratar ju även om röstanvändningen som det ”nästa stora” i sin trendrapport förra året. (Förresten vill jag gärna ha den där tvättroboten som nämns i SVT:s inlägg – den som även torkar, stryker och viker.)

Visst, drar man tanken för lång, med tänkande maskiner, så börjar det snudda vid science fiction. Men denna trend är alltså fullt verklig, möjliggjord och understödd av en kombination av ständigt förbättrad datorkraft, avancerade algoritmer och en snabbt ökande mängd data för algoritmerna att arbeta med.

Mer sammankopplade smarta prylar
Utvecklingen mot en mer utbredd artificiell intelligens kommer enligt Gartner även att bidra till att man tar ett steg mot ökad sammankoppling mellan alla de prylar som är uppkopplade i Sakernas internet (IoT). Äntligen, säger jag.

Spännande exempel på hur Sakernas internet – med sammankopplade prylar – kan komma att se ut hittar du här.

Fler sammakopplade smarta prylar är att vänta i framtiden.
Fler sammakopplade smarta prylar är att vänta i framtiden.

Säkerhetsfrågor blir allt viktigare
En intressant aspekt på allt detta är förstås säkerheten. I en situation med ett ökat flöde av stora mängder data gäller det att se till att inget hamnar i fel händer, samtidigt som det inte går att ”låsa in” data – för då riskerar man att förlora affärsmöjligheter. Företagen måste kunna anpassa sig till snabba förändringar och förutsättningar. Mer om säkerhet kommer jag att ta upp lite längre fram i vår, det finns även info här om hur du kan jobba säkert med Protection Service for Business redan idag.

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.