Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Är ditt företag redo för molnet?

4 år sedan

intro medium

Jag märker hur många svenska företag blir allt mer intresserade av molnlösningar, något som är mycket glädjande och lovande inför framtiden. För i takt med att kraven på företagen ökar – med nya förväntningarna från kunderna och behov av allt högre flexibilitet och snabbhet – gäller det att etablera lösningar som är framtidssäkrade.

Många av dessa lösningar finns i molnet.
Visst, det är redan i dag vanligt att man har lagt olika företagstjänster i molnet, men det nya är att man får upp ögonen för behovet av att ha en mer genomtänkt molnstrategi. Och nyttan med en sådan strategi!

Genom att välja rätt tjänster och leverantör så finns det nämligen stora möjligheter att förenkla och förbättra många delar av verksamheten, vilket i sin tur frigör tid som kan ägnas åt kärnverksamheten.

Säkerheten kan förbättras
En annan vinst med att arbeta allt mer i molnet är att man kan höja sin datasäkerhet ett snäpp. Jodå, så är det – trots att en aktuell undersökning visar att endast 13 procent av företagarna litar på säkerheten kring molnlagring av sina data.

Men missförstå mig inte: jag menar inte att det alltid är säkrare att arbeta i molnet, utan att det med rätt val och en dos kunskap går att öka säkerheten.

För det är trots allt många företagare som inte har tillräcklig koll på hur man skyddar sin dataverksamhet från dataintrång och cyberattacker – något som en seriös molntjänstleverantör däremot har full koll på.

För att hitta en passande leverantör är det därför bra att ta hjälp av en tydlig checklista med fokus på säkerheten. Det handlar om att ta reda på detaljer kring backup, support och krisplaner. Hela checklistan hittar du i Telias nya white paper som innehåller intressant läsning kring övergången till molnet.

Fokusera på färre tjänster
En värdefull vinst med att ha en genomtänkt strategi kring företags molntjänster är att det minskar risken för en alltför splittrad situation, där ni sitter med mängder av olika typer av molnbaserad mjukvara från ett antal olika leverantörer.

Genom att fokusera på ett mindre antal tjänster – som självklart ska vara fullt synkade – går det att öka både effektiviteten och säkerheten. Via Telia App Market  får ni allt samlat på samma faktura och dessutom tillgång till support på svenska.

För att komma vidare med utvecklingen av era molntjänster är det viktigt att ni själva har en del grundläggande kunskaper, om inte annat för att kunna göra ordentliga jämförelser mellan olika leverantörer och tjänster. Kunskaperna bör vara spridda inom företaget, eftersom det är något som berör många, nästan oavsett funktion. Här finns en enkel guide som ger en bra introduktion och förståelse kring vad molnarbete innebär.

Läs mer om hur du bör tänka inför en ökad användning av molnet i vårt nya white paper.

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Microsoft Office365  till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd  samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

Kategorier