Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

En framtid utan e-post

6 år sedan

Det kommer regelbundet rapporter om tidstjuvar på jobbet, och någonstans högt upp i toppen hamnar alltid hantering av e-posten (långrandiga möten och it-strul brukar också synas där). Jag känner igen mig, för det blir stundtals en övermäktig känsla när inboxen snabbt fylls av mejl.

Men det finns kanske hopp – lösningar som bygger på chat och sociala medier vinner mark. Och den starkast lysande stjärnan på den himlen är den molnbaserade tjänsten Slack, med över tre miljoner användare idag [1]. En tjänst eller ett slags socialt nätverk för företag som ersätter mailen med realtidsmeddelanden.

Bland användarna hittar man företag som airbnb, Harvard University, the Times, Lush,, Expedia, NASA (!) [2]. Och självklart Cloud & Apps teamet på Telia Company.

I våras meddelade Slack att användarna numera även kommer att kunna ringa (Slack Calls) vilket gör dem till en stark konkurrent till kommunikationsbjässar som Google, Microsoft och Facebook [3].  Facebook släppte nyligen  sin version Facebook Workplace och spekulationer pågår om Microsoft Office ska introducera Microsoft Teams inom kort.

chat_vs_email_black

Chat vs e-post

Att använda kommunikationshjälpmedel som påminner som sociala medier känns fullt rimligt. I världen finns ungefär 2,3 miljarder sociala medier användare [4]. Och enligt ISS rapport, Svenskarna och Sociala Medier 2016 , ökar användningen i nästan alla nätverk (förutom Twitter).

Men e-posten hänger sig kvar! Enligt undersökningen används e-post av 96% av de tillfrågade. Så trots all ökning i sociala medier, minskar inte e-post användandet utan tvärtom, den ökar med 2% från föregående år.

Så jag stänger inte ner min inbox för gott. Inte på ett tag i alla fall.

Och för den nyfikne så kommer namnet Slack från: Searchable Log of All Conversation and Knowledge.

/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

Källor:

[1]. http://digital.di.se/artikel/finns-det-nagon-som-inte-alskar-slack-tjansten-vaxer-sa-det-knakar

[2] https://slack.com/customers

[4] http://www.slideshare.net/wearesocialsg/digital-in-2016/7-wearesocialsg_7GLOBAL_DIGITAL_SNAPSHOTINTERNETUSERSTOTALPOPULATIONACTIVE_SOCIALMEDIA