Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Är det dags att säga adjö till datorn?

6 år sedan

Häromdagen hamnade jag i en lång diskussion med mina närmaste kollegor huruvida datorn kommer att spela ut sin roll i framtiden,  speciellt när allt fler ur Generation Z blir vuxna och kommer ut i arbetslivet.

Det fick mig att börja spekulera lite. I en digital värld som allt mer kretsar kring ”mobile first”, är det så att min käraste ägodel – datorn – kommer att förvinna?

Generation Z betraktas som jämngamla med internet och den första generation som vuxit upp med digitala ”devices” i händerna. För dem är det helt naturligt att en mobil inte har några sifferknappar och att de inte behöver ett tangentbord för att kunna surfa eller publicera något. För de här ungdomarna och snart unga vuxna, som bygger stora delar av sitt liv kring en mobilt uppkopplad tillvaro, är mobilen snarare ett arbetsredskap i deras livspussel.

Gissa utvecklingen

Kan det då vara så att mobilen, i kombination med surfplattan, blir deras arbetsredskap även i yrkeslivet? Kommer de att bli den generation som gör att den bärbara datorn till sist betraktas som lika överflödig som en mekanisk skrivmaskin?

Jag tror inte att det är omöjligt. För nu börjar vi kunna ana hur vårt framtida arbetsliv lär se ut. Inte minst den nya voice over-tekniken som spås bli framtiden, och den är ännu bara i sin linda. Ska vi lita på gurun Mary Meekers trendspaning så har vi bara några år på oss innan röststyrning tagit över vårt mobilanvändande. Exempelvis hävdar hon att inom 5 år kommer minst hälften av alla sökningar att vara via bildsökning eller röststyrning (läs mer i mitt inlägg här).

Mycket kommer också att underlättas av smarta (och nu talar vi nästan AI-smarta!) digitala assistenter, som X.ai:s Amy Ingram (som du kan läsa mer om i denna artikel).

Smarta molntjänster i surfplattan

Men faktum är att redan idag har många en smartphone eller surfplatta som främsta arbetsredskap. Det har blivit möjligt tack vare alla användarvänliga molnbaserade tjänster och verktyg som dykt upp senaste åren.

Hantverkare som arbetar ute på fältet med hjälp av Fieldo, butikschefer som optimerar bemanningen med Yast eller driver en parallell webbshop med Sitoo,  samtidigt som restaurangägare skapar stämning med Spotify Business och egenföretagare sköter bokföringen med Hogia Smart. Allt via en surfplatta eller smartphone.

Har datorn gjort sitt?

Är det kanske dags att redan nu säga adjö till den bärbara datorn och ta klivet över till att leva och arbeta med kombinationen av mobil och surfplatta? Nja, inte enligt alla. Ett skäl till att laptopen kommer att överleva ett tag till är de ergonomiska fördelarna, åtminstone enligt PC för Allas chefredaktör Mikael Lindkvist.

Men efterfrågan styr och det kanske bara är en tidsfråga innan min dator gör faxen och den fasta telefonen sällskap i källaren. Eller vad tycker ni?

/Katja

 

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hittar du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.