Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

4G goes 5G – Om att vi snart kommer vilja ha tillgång till ännu snabbare (och smartare) bredband!

5 år sedan

I veckan har vi kommunicerat att vi, som första land i Europa, ha genomfört ett fälttest för 5G i utomhusmiljö i Stockholm. Vi gjorde fälttestet tillsammans med Ericsson och syftet med testet är att flytta ut från lab-miljön och lära oss hur 5G fungerar i `verkliga/riktiga livet`. Det är väldigt viktigt att vi förstår och utvecklar 5G-tekniken och näten som vi behöver för att möta er kunders framtida krav på framtida tjänster.

Testet visade hastigheter på 15 GBit/s per användare och fördröjning på under 3 millisekunder. (Att jämföra med 4G som ger en maximal bandbredd på mellan 150-450 Mbit/s). Viktigt att komma ihåg är att 5G inte alls bara handlar om ökad hastighet utan att det också handlar om att minska fördröjningar och latency då det är avgörande för många framtida tjänster såsom självkörande bilar och bussar samt för tjänster som bygger på virituell verklighet.

Våra planer är som tidigare kommunicerat att lansera 5G i Stockholm (och Tallinn) år 2018 och det här fälttestet är en viktig milstolpe i er och vår gemensamma 5G resa.

Ha en bra helg!

Vi hörs snart igen,

Jessica