Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Att starta en startup

5 år sedan

 

Att Sverige och Stockholm är en bra plats att starta en startup i märktes när jag besökte Sthlm Tech Fest för någon vecka sedan. Besökare från ett 20-tal länder var på plats för att diskutera och få inspiration inom utveckling, tech och miljö.  Men vad är då hemligheten bakom svenska startups framgång?

En stark tro
Att huvudstaden är en het arena just nu visas inte enbart i att man i Stockholm hittar över 22 000 teknikföretag och att omkring 18 procent av stadens arbetskraft är sysselsatt med teknikrelaterade roller [1], utan även att bland andra Siemens vd Joe Kaeser pekar ut Sverige som där de kommer att investera och försöka locka till sig de hetaste entreprenörerna, ingenjörerna och innovatörerna på en rad områden.

Det finns många anledningar till att Sverige ligger i topp när det kommer till att skapa nya framgångsrika techbolag: kultur, utbildning, hem-pc reformen på 90-talet  är några [2]. Så vad är den rätta vägen till framgång för ett startup-bolag?

Startups - den rätta vägen till framgång?
Den rätta vägen till framgång?


Tajming vs. passion
I ett TED Talk berättar startup-företagaren Bill Gross vilken som är den allra viktigaste aspekten för framgång, nämligen tajming. Idé, affärsmodell och finansiering i all ära, men det är tajmingen som gjort att Airbnb, Uber och Youtube blivit så stora som de är, menar han.

Men hur vet man att man har rätt timing? Det bästa sättet att bedöma det på, enligt Bill Gross, är att titta på om kunderna på allvar är redo för det man har att erbjuda dem. Att vara helt ärlig i sin bedömning, hur passionerad man än är för sin idé.

Passion är annars ett ord som återkommer när jag har tittat på vad som skrivs om de företag som har lyckats. ”Många av de framgångsrika företagen har grundats av personer som har en ganska idealistisk syn på företagandet; man vill förändra världen snarare än att bli rik eller bevisa för släkten att man är duktig”, säger Raoul Stubbe, affärscoach på STING/Stockholm Innovation & Growth. [3]

Finansiering
Även om timing och passion är två viktiga grundpelare så kommer ändå alla startup-bolag till ett skede när det krävs finansiering för att det ska fungera. Tunga investerare kan en del lyckas få med sig, medan andra istället använder sig av crowdfunding – alltså att det är en väldigt stor mängd investerare som var och en bidrar med en mindre insats. Det kan även vara ett sätt att pröva om det finns en efterfrågan av just din idé. Två crowdfunding sajter som nämndes på Sthlm Tech Fest var bland annat Kickstarter och Indiegogo,

Så är tajming, passion och finansiering grundreceptet för att lyckats med sin startup? Jag har inte svaret, men kom gärna med kommentarer om vad du tror behövs för att bli en  ”Unicorn”.

/Katja

 

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och din startup? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hitta du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

 

Källor:
[1] Rapporten Chasing the Tale of the Unicorn https://www.iis.se/docs/Chasing-the-Tale-of-the-Unicorn-A-study-of-Stockholms-misty-meadows.pdf
[2] http://www.technologist.eu/sweden-the-land-of-unicorns/
[3] http://c2b.telia.se/inspiration/daerfoer-aer-svenska-startups-saa-framgaangsrika/