Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Internet har slutat växa – trendspaning från internetgurun #1

5 år sedan

Semestertiden börjar lida mot sitt slut och nu är det dags att ställa klockan igen. Men visst är det härligt att komma ner i varv och kanske göra sådant som inte hinns med i vanliga fall.

Jag har till exempel tagit mig tiden att grotta ner mig i spännande läsning under min semestern, en och annan deckare, men också några rapporter och spaningar. En jag sett fram emot lite extra är trendspaningen från internetgurun Mary Meeker.

Mary Meeker på riskkapitalbolaget KPCB räknas som en av techvärldens främsta och när hon presenterar sin årliga trendrapport i början av sommaren startar internet koka. Årets trendspaning är i vanlig ordning fullmatad med siffror, spaningar och intresseväckande fakta. Den stora snackisen är kanske att tillväxten av internetanvändare globalt har börjat stanna av och ligger på sammanivåer som föregående år. Men jag hittade även några andra spaningar som jag tycker är intressanta och vill dela med mig av.

 1. 1. Röstanvändning nästa stora grej
  Meeker menar att röstanvändning kommer att växa framöver, tack vare de många fördelarna och röstteknikens snabba utveckling. Att skriva in text i sökrutan är snart passé menar hon, inom 5 år kommer minst 50 % av alla sökningar att vara via bildsökning eller röststyrning.

  Bild Snapschat lenses och Facebook filters
  Snapchat lenses och Facebook filter – nya sätt att marknadsföra företaget på.

 2. 2. Videotittandet har exploderat

  Intressantast med hennes presentation var nog att Snapchat nämndes många gånger. Hon konstaterade att ”Snapchat är kul – och likaså dess annonser”. Och det är på Snapchat och Facebook Live där utvecklingen och volymerna av rörligt media är allra störst.

 3. 3. Sömlöshet i messenger-appar

  Messenger-appar växer snabbt och utvecklas från enkel textkommunikation till en ökad integration med till exempel kundtjänst och betalningslösningar. Mer bekvämt att ha allt samlat på ett ställe. Som exempel visade hon hur man i Thailand kan gå från Instagram till ett fullföljt köp i messenger-appen Line, helt sömlöst.
 4. Messenger appar
  Sömlöshet i messenger-appar. Köpet startat på instagram och konversationen, betalning och confirmation sker i messenger appen.

Mary nämner även utmaningen som Ad-blockers innebär för online-annonsering, bildgenerationen Z och möjligheterna med marknadsföring genom verktyg som Snapchat Lenses. Men också att endast 10 procent av våra köp sker via internet – med andra ord är det inte för sent att starta den där webbshoppen du drömmer om. Du kan enkelt komma igång med dessa molntjänster.

Du kan se hela Mary Meekers presentation här och rapporten som en nedladdningsbar pdf  hittar du här.

Vi hörs snart igen!
/Katja

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hitta du allt från Office365 till molntjänster för enkel bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

 

 

One Kommentar

 1. anders hammarström 5 år sedan

  Mycket bra och intressant artikel. Får kanske omvärdera mina tankar om snapchat omgående ; )