Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Solcellerna kan göra Sverige helt förnybart 2020

6 år sedan

Det var inte länge sedan som det presenterades en blocköverskridande energiöverenskommelsen om att Sverige ska ha 100 procent förnybar el till 2040. Det låter trovärdigt om politikerna är beredda att ta de rätta besluten också, tänkte jag.

Den 12:e juli läste jag i DN.Debatt en intressant artikel ”Satsning på solceller kan göra Sverige helt förnybart 2020” skriven av fyra forskare och experter inom förnybar energi. De säger att enligt deras beräkningar skulle vi kunna nå målet redan 2020.

Vad tror ni? Tror ni på Solcellerna eller inte? Jag personligen tror att det kan vara en del av lösningen trots en mulen och regnig sommar.

 Här kan du läsa artikeln som är skriven av:
– Jonny Hylander, professor i energiteknik vid Högskolan i Halmstad
– Göran Sidén, universitetslektor, elkraftteknik vid Högskolan i Halmstad
– Christian Stenqvist, dr i miljö- och energisystem från Lunds tekniska högskola, energianalytiker och utvärderingskonsult vid EvalPart
– Charlotta Winkler, solenergiexpert och konsult för energiteknik vid WSP Sverige

2 Kommentarer

  1. Gunnar Nilsson 6 år sedan

    Om alla vindkraftverkstorn förses med solceller och marken de står på samt alla industritak och offentliga tak så klarar vi det på kort tid. Så långt den tekniska delen men det finns ingen klart förklarad politisk vilja och inte heller någon form av ambitiös ekonomisk satsning. Utsläppsrätternas pris borde höjas med åtminstone 25 procent så fossila energislag fasas ut. Idag förbrukar vi 100% av vad klotet tål på 8 månader istället för 12 dvs 25% för fort. Förhandla ner vårt bidrag till EU för en period och lägg de pengarna på en massiv satsning på utrustning för förnybar energi. Observera att uran är en fossil energikälla och att alla kärnkraftverk måste läggas ner i samband med övergången.

  2. michel johansson 6 år sedan

    nej det är inte möjligt med tanke på att regeringen så kallat professor röfven har straffbeskattat solcellerna samt att han dragit ner rot avdrag och avskaffat rut därav att detta inte kommer att vara möjligt med tanke på straffbeskattningen av energi från solceller så kommer ingen vilja ha solceller