Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Är det okej att låta surfplattan vara barnvakt?

5 år sedan

Det är många av oss som har semester nu. Vi ser fram emot semestertiden för då kan vi vila upp oss och ladda batterierna samtidig som vi får mer tid för barnen, barnbarn, vänner, måla, bygga samt åka och hälsa på några släktingar som man inte träffar annars.

En dag åkte jag pendeltåg och mitt emot mig satt en mamma med sin dotter. Dottern sitter med mammans telefon och spelar. Mamman säger snällt att hon måste ha telefonen nu för att ringa till mormor som ska komma och hämta dem vid tågstationen. ”OK, bara jag blir klar med det här”, svarar dottern. Detta upprepades några gånger och till slut tittar mamman upp, jag känner inte henne, och säger till mig. ”Så här gör hon alltid, det spelar igen roll om det är telefonen eller i surfplattan. Det finns dagar som hon vaknar tidigt och spelar under tiden som vi andra sover”.

Vad skönt tänkte jag. Tänk om det fanns surfplatta när mina barn var små – då behövde jag inte gå upp varje morgon halv sex oavsett om det var vardag eller helg. Nu retar jag några men jag läste faktiskt den 4 juni en artikel i Dagens Nyheter, skriven av Mikael Delin, där barnpsykologen Malin Bergström säger att ”Det viktiga är att föräldern är delaktig och kommunicerar med barnet kring vad det gör på skärmen”.

Läs om Barn och Media här.

Källa: Rikshandboken i barnhälsovård.

Jag passar på och önskar er alla en skön sommar

Vi hör snart igen

Catherine