Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Fintech skapar nya möjligheter för företagare

5 år sedan

Ett av vårens buzzwords är utan tvekan fintech. Ett samlingsnamn för olika digitala finansiella tjänster som ofta har sitt ursprung i startup-världen och utgör alternativ till de tjänster som storbankerna erbjuder. Det kan t.ex. handla om betalningstjänster som iZettle, Klarna eller finansieringsplattformar som FoundedByMe.

Konsultjätten Capgemini släppte nyligen en rapport på temat. I rapporten, kallad World Retail Banking 2016, frågar man ledande bankchefer om branschens utveckling*. 96 % av de tillfrågade svarade att sektorn utvecklas mot ett digitalt ekosystem (dvs. en situation med fler och mer flexibla tjänster som motsvarar vad marknaden efterfrågar). Trots detta uppgav bara 13 % att de har egna upplägg som svarar till denna strukturella förändring *.

”Digitaliserigen förändrar världen. Nästa stora transformation sker nu i finanssektorn. Hur vi betalar, överför pengar, sparar, och lånar eller hur vi förvaltar pensionen kommer förändras snabbt de kommande decennierna. Bankerna är på väg mot ett Uber-läge”

Citatet ovan kommer från en uppmärksammad artikel i Di Weekend för ett tag sedan. Dagens Industri har på det senaste publicerat en rad artiklar med fokus på fintech, där det vidare har konstaterats att två av tre svenskar idag är kund hos ett fintech-bolag som sysslar med antingen betalningar, crowdfunding eller lån mellan privatpersoner.

Butik_digitalisering

Hur kan man då som företagare dra nytta av denna utveckling? Dels handlar det om en potentiell marknad att etablera sig på, särskilt för start-ups med digital kompetens och erfarenheter från finanssektorn. Dels finns stora möjligheter att förenkla och utveckla sättet du sköter den ekonomiska och finansiella delen av ditt företag på. Här är ett par exempel:

Lån

När man som mindre företag vill expandera och anställa nytt har man tidigare varit begränsat till att be de banker som dominerar marknaden om lån, något som kan vara problematiskt eftersom det tar mer tid att förstå ett mindre företags verksamhet, samtidigt som själva lånet ofta är mindre, vilket innebär mindre avkastning för banken. Idag finns ett flertal bolag som sammanföra privata långivare med låntagare.

Betaltjänster

Med appar som Zeendo eller Sitoo, som hjälper dig att bygga rätt websida för din verksamhet samt skapa en användarvänlig e-handelslösning, kan du enkelt bygga in de betaltjänster som passar bäst för din verksamhet där du befinner dig just nu. T.ex. Paypal, Klarna eller iZettle. Du kan också sälja dina varor eller tjänster via större plattformar som Amazon eller Ebay. Oavsett vilken väg du väljer erbjuder dessa företag idag också ofta mindre lån till sina kunder som är väl anpassade till deras position på marknaden.

Crowdfunding

Om du vill finansiera en särskilt affärsidé kan crowdfunding vara rätt väg, dvs. låta en mängd olika investerare bidra med pengar i utbyte mot en mindre del av företaget, en vinst om projektet eller företaget når en viss omsättning eller någon annan typ av kompensation. FoundedByMe är ett tex ett bolag som sysslar med crowdfunding.

Hur går dina tankar? Använder du några digitala finansiella tjänster, antingen som privatperson eller inom ditt bolag?

Vi hörs snart igen!

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hitta du allt, från till exempel Office365 till molntjänster för enkelt bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

* Källa: https://www.capgemini.com/experts/thought-leadership/world-retail-banking-report-2016

 

One Kommentar

  1. Lars-Arne Sundberg 5 år sedan

    Hej. Läs länken nedan och lär om vad det gäller den variant av denna site som ni presenterar för Iphone. Tillåt zoomning!!!

    https://medium.com/@julianbez/4-reasons-not-to-disable-zoom-in-your-responsive-design-ad582c16a1c#.l1lq3sjng