Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Jobbstressen blir ett hot mot vår hälsa

5 år sedan

Allt oftare hör man om personer som mår dåligt och sjukskriver sig på grund av jobbstress. Vi är många som arbetar mycket och vi är på jobbet längre än 8 timmar per dag men värst är situationen för socialsekreterare, psykologer och kuratorer enl. en ny undersökning från fackförbundet Vision.

 

Att jobba mycket är en av anledningarna som kan leda till att bli sjukskriven. Att inte kunna påverka sin arbetssituation, att bli mobbad, att ha långt till arbetsplatsen och utsätta sig för trafikstress är några andra anledningar. Det finns de som tror att om man minskar bilåkandet då minskar man stress också.

 

Jag är benägen att hålla med dem. Jag har ca 90 km, fram och tillbaka, till min arbetsplats. Om jag tar bilen sparar jag ca en timme/dag i jämförelse med att åka tåg. Jag går tidigt på morgonen hemifrån för att undvika trafiken och kommer hem sent på kvällen för att undvika eftermiddags bilköerna. Från dörr till dörr blir det mellan 12-14 timmar per dag. Ibland känner jag att jag kan vara en trafikfara med tanke på att på morgonen har jag inte vaknat riktigt och sent på eftermiddagen är jag trött efter en lång arbetsdag.

 

Därför har jag börjat åka tåg trots att det tar tre timmar per dag. Jag kan läsa morgontidningen och förbereda mig inför förta mötet på väg till jobbet. På eftermiddagen kan jag sammanfatta dagen, läsa en bok eller bara blunda en stund.

 

Hur gör du för att minska den vardagliga stressen?

 

Läs här vilka som drabbas mest och hur mycket det kostar vårt samhället.

 

Vi hörs snart

Catherine