Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Virtual Reality – nästa för småföretagare?

4 år sedan

Nu i mars kan man för första gången köpa virtual reality-headsetet Oculus rift i butik, förenklat förklarat ett par glasögon med rörelsesensorer som följer dina huvudrörelser och visar 3D-bilder i 360 grader. Glasögon som gör det möjlighet att vandra omkring i en konstgjord värld….

c2b-iot_600x400

I första hand riktar sig detta tekniska genombrott till gamingvärlden, men på sikt kommer kanske denna teknik rita om kartan för hur vi arbetar och kommunicerar i andra delar av livet. När gränserna mellan verklig verklighet och en alternativ verklighet blir mindre tydliga finns inget som hindrar att delar av vår vardag flyttar över till miljöer och världar som kodats fram.

Bara de senaste tio åren har våra arbetsrutiner förändrats drastiskt. Med dagens teknik är det mycket lite som fortsätter att binda oss till en fysisk arbetsplats (det har jag skrivit om förut här). På sajten mobilakontoret.se kan man läsa att 8 av 10 svenskar kan utföra sina arbetsuppgifter utanför kontoret, och nästan hälften jobbar också hemifrån varje månad. Vanligast är det bland dem som jobbar med IT, där hela 85 % tar minst en dag hemma varje månad*.

Precis som i fallet med applikationer i molnet kan mindre och medelstora företag ha extra stor nytta av den nya teknologi som Virtual Reality (VR) innebär. Techsajten TechCrunch publicerade relativt nyligen en artikel där de reflekterade över detta fenomen. Nedan följer ett antal möjliga framtidsvisioner som de skissade på.

Det globala enmansföretaget
Idag förknippar vi fortfarande många gånger småföretagare med en stark lokal anknytning. I och med vår tids start-up under har denna föreställning dock långsamt börjat luckras upp, med drivna entreprenörer som i ett tidigt skede tar sin verksamhet till en global marknad. På sikt kan global etablering bli ett mycket mer självklart steg även för mindre företag. När vi kan ha möten med återförsäljare, partners och kunder över hela världen, utan att lägga stora pengar på flygresor och hotellnätter, ökar möjligheten för företag i olika storlekar och med skiftande omsättning att etablera sig internationellt.

jorden504x378

En arbetsstyrka utan språkbarriärer
Med simultana översättningar upphör också språkförbistringar på raspiga uppkopplingar att vara ett problem. Tänk er en uppdaterad version av Google Translate som översätter vad din mötespartner säger löpande. På detta sätt breddas din marknad ytterligare och du kan begränsa ditt urval av t.ex. samarbetspartner till de som gör det bästa jobbet, oavsett var i världen de sitter.

Oändliga ytor att konferera i
Trött på konferensrum som jämt är bokade och trånga arbetsplatser där lugn och ro alltid är en bristvara. För småföretagare som hyr kontorsplats är detta en daglig utmaning. På samma sätt kan de som jobbar hemifrån uppleva hur miljön känns oinspirerad och tråkig. Tänk dig en framtid där hela konferensrum eller till och med arbetsplatser är virtuella. Där du kan koppla upp dig mot en framtida version av Oculus Rift och därefter välja bland ett stort antal olika miljöer beroende på behov och humör.

Det var tre förslag på en framtid där teknologin än en gång har förändrat sättet vi arbetar och driver företag på. Tänk att kunna sitta hemma från köksbordet och ha möten med globala partners i virtuella konferensrum. Kanske kan de bli verklighet om några år.

Hur tror ni att sättet vi jobbar på kommer förändras i framtiden?

Vi hörs snart igen!

Frida

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hitta du allt, från till exempel Office365 till molntjänster för enkelt bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

* Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5819801