Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Dags att ta ett möte om det här med möten?

4 år sedan

När företaget bakom appen OfficeTime nyligen genomförde en undersökning, där de bad småföretagare att beskriva sina arbetsdagar, svarade 41 % att de lägger mer än en timme varje dag på möten.

Det saknas siffror på exakt hur mycket tid möten tar i anspråk för den genomsnittliga småföretagaren. En fingervisning kan man dock få från den genomgång av möteskulturen på ett större, icke namngivet amerikansk företag som Harvard Business Review genomförde 2014. Genom att sammanställa de anställdas Outlook-kalendrar kom man, till exempel, fram till att ett schemalagt veckomöte tog 300 000 timmar i anspråk varje år! Utöver själva mötestimmen handlade det dessutom om presentationsförberedelser, möten med mindre arbetsgrupper inför veckomötet samt andra förberedelser.

CygateUCsomtjanst

Självklart befinner sig inget mindre företag i närheten av sådana gigantiska siffror, men insikten är fortfarande densamma: ett entimmesmöte är aldrig bara är ett entimmesmöte. Möten tar arbetstid i anspråk, vilket kan bli särskilt märkbart i ett litet företag med få anställda, tid som skulle kunna läggas på andra uppgifter.

Att vi lägger för mycket tid på möten är något som den amerikanska journalisten och PR-experten David Grady tagit fasta på. I ett underhållande TED-Talks lanserar han konceptet (eller diagnosen?) MAS – Mindless Accept Syndrom. Precis som titeln skvallrar om gäller det vår förmåga att tacka ja till möten i alla lägen, utan att ifrågasätta eller reflektera över mötets innehåll eller huruvida man själv har något i mötet att göra

David Grady

Missa inte föreläsningen, den är riktigt underhållande, och ta sedan ett par minuter till att fundera på hur du kan applicera Grady’s botemedel mot MAS i din verksamhet. Vem vet, kanske kommer du och ditt företag spara massor med tid och kostnader, bara genom att bli bättre på att tacka nej.

Vi hörs snart igen!

Frida

Nyfiken på molntjänster och vad de kan göra för nytta för dig och ditt företag? Vi på Telia har samlat de bästa applikationerna på ett och samma ställe, vi kallar det för Telia App Market. Här hitta du allt, från till exempel Office365 till molntjänster för enkelt bokföring, säkerhet och virusskydd samt responsiva hemsidor. Läs mer om våra tjänster här.

2 Kommentarer

  1. betsy 4 år sedan

    När jag arbetade brukade jag lägga in mmms (möte med mig själv) i outlook-kalendern. På så sätt fick jag litet mötesfri tid, ingen annan kunde boka in den tiden. Den tiden ägnade jag åt att hinna ikapp det som inte hanns med förra veckan, som kommit som extra börda. En till två timmar i veckan och sedan var helgen fri.

    1. Frida Ahrenby 4 år sedan

      Låter som en bra taktik!