Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hur väl fungerar Flexibelt arbetssätt på din arbetsplats?

3 år sedan

Det var länge sedan jag skrev någonting här på bloggen, ber om ursäkt för min frånvaro. Men har varit mer eller mindre på kontant resande fot (i jobbet). Vi håller ju som ni säkert vet på att sälja vår verksamhet i den här regionen och vårt bolag i Nepal, Ncell, är först ut att lämna oss så har spenderat mycket tid med att påbörja överlämningen och hantera det kortsiktiga i bolaget där. Väldigt mycket blandade känslor för min egen del. Många av människorna i Ncell har jag jobbat nära nu i snart två år så det är vemodigt men också kul att få vara med att lämna över till en sådan bra köpare med sådant driv.

När man reser så här mycket så går verkligen arbetsliv och fritid helt in i varandra så därför var det intressant att läsa debatt tråden I DN debatt om hur dödsfall och ohälsa skall förebyggas i arbetslivet. Som en del av tråden så beskrevs hur forskningen visar att för visa människor så är det lätt att omfamna flexibiliteten fullt ut. De människorna trivs bra med att integrera arbete och fritid medan andra människor fungerar motsatt dvs trivs bättre och fungerar bättre om arbetslivet och fritiden är tydligt separerade.

Förmågan att kunna leda sig själv – dvs att kunna arbeta självständigt, att ha förmågan att organisera sitt arbete och sätta egna gränser blir en allt viktigare kompetens i det flexibla arbetslivet. Så vi som individer behöver känna till våra egna gränser och hantera avvägningen mellan jobb/fritid på det sätt som passar min livssituation. Och företaget eller organisationen behöver i sin tur vara tydlig på vilka förväntningar som finns på individen och jag personligen tror väldigt mycket på att prata om de här frågorna löpande. Och sedan måste det självklart finnas tillgång till bra mobila och flexibla arbetsverktyg så det inte blir ett hinder eller ett stressmoment för individen.

Själv tillhör jag den kategorin som verkligen uppskattar friheten att kunna styra när och var mitt arbete utförs. Jag har inga problem med att jobba några timmar en lördag eller en söndag och jag har inget problem med att ibland gå tidigare från jobbet för att hämta barnen eller att fånga dagen och ta en morgonpromenad i vårsolen. Det gäller att hitta en balans som fungerar för mig som individ och som funkar för företaget.

Så mitt tips till dig som individ är att ta upp dessa frågor på din arbetsplats och prata med din chef och dina kollegor. Kanske har ni redan en policy kring detta? Kanske fungerar den bra eller mår den bra av att diskuteras? Man måste komma ihåg att vi alla är individer och att det måste finnas någon form av flexibilitet då inte en och samma formel funkar for alla.

Ha en fortsatt bra dag.

Vi hörs snart igen,

Jessica

p.s Jag noterade med glädje att vi blivit utsedda till en av Sveriges bästa B2B bloggar. Otroligt kul!

p.s2 Våren i Istanbul är här – det här underbara Magnolia trädet passerar jag på väg till kontoret. Man blir lycklig av att titta på det!