Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Kvinnor på toppositioner

5 år sedan

I svenska företag med fler än 5 anställda, i alla branscher, är andelen kvinnliga VD:ar 7,9% i jämförelse med männen som är 92,1%. Om man tittar på övriga toppchefer är andelen kvinnliga chefer 29,9% och manliga chefer 79,1%. OBS! Familjeföretagen är undantagna från underlaget.

 

Vad kan vara orsaken till att kvinnor inte finns med på VD- eller chefsnivå? Är det kompetens som fattas? Är det ambition som saknas? Eller är det diskriminering som ligger bakom allt detta?

En undersökning som har gjorts av Institutet för näringslivsforskning ger en förklaring på vad skillnaden kan bero på. Läs Hasse Erikssons artikel på DN.

Vad tror du och upplever du samma sak?

Vi hörs snart igen,

Catherine.

 

One Kommentar

  1. Yegane 5 år sedan

    Det är galet hur stor skillnaden är. Men egentligen är det inte så konstigt. Kvinnor föder barn och missar några år i arbetslivet. Sedan har männen historiskt varit mer villiga att ta risker. De har varit ute i krig, skyddat kvinnorna etc genom 1000-tals år. Kvinnorna har å andra sidan varit mer måna om familjen och trygghet. Jag är säker på att det kommer ändra sig på lång sikt men det behövs fler kvinnliga förebilder. Tycker många kvinnor tar för sig mer och mer och kommer ta stora positioner framöver. Det är inte att kvinnorna är sämre eller mindre passande, det handlar om tidigare arv och generationer. Men det är roligt att det går åt rätt håll.

    Yegane
    http://rabattkodsidor.se