Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Nyhet! Vi lanserar 5G 2018!

3 år sedan

I fredags så blev det officiellt att vi kommer att lansera 5G i Stockholm (och Tallin) under 2018. Vi och Ericsson har ingått ett samarbete som innebär att våra kunder i Stockholm kommer att vara först med att testa 5G redan 2018.

Stockholm är idag en av världens mest uppkopplade städer och i och med den här lanseringen så kommer utvecklingen av nya tjänsteområden bli möjliga både pga högre kapacitet men också snabbare svarstider i nätet (inga delays). Intressanta områden för 5G är tex:

  • Avancerad iot: Hit hör till exempel olika e-hälsotjänster där möjligheten till behandling på distans utökas. Till och med operationer skulle tack vare minimal fördröjning kunna ske med patienten på en plats och läkaren på en annan.
  • Massiv iot: En av de viktigaste sakerna med 5G är förmågan att hantera långt många fler enheter i nätet än dagens 3G och 4G nät klarar. Allt ska med andra ord kunna vara uppkopplat.
  • Realtidskommunikation: Korta svarstider är också extremt viktigt för system i självstyrande fordon, något som vi räknar med blir ett viktigt användningsområde för 5G.
  • Bredbandsaccess: Vi pa Telia har som mål att kunna erbjuda mobilt bredband med hastigheten 100 Mbit/s till alla platser i Sverige.

Vi på Telia var först i världen med att kommersiellt lansera 4G i slutet på 2009 och sedan dess har utvecklingen gått väldigt fort och vi människor har blivit alltmer beroende av snabba och tillförlitliga uppkopplingar både som privatpersoner och som företag eller organisation. Digitaliseringen av samhället pågår för fullt och det påverkar och kommer att påverka alla företag och branscher och 5G kommer vara en del i den utvecklingen.

Läs gärna mer här.

Vi hörs snart igen,

Jessica