Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Agenda 2030 – Sveriges arbete för att nå då de globala målen

6 år sedan

Det var i september 2015 som FN :s generalförsamling antog en agenda för långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling kopplat till fattigdomsbekämpning, den så kallade Agenda 2030.

I går, måndag, gick startskottet för Sveriges arbete för att nå FN:s hållbarhetsmål. En konferens, Agenda 2030 – Sveriges arbete för att nå de Globala målen, ägde rum i Stockholms City Conference Centre Folkets hus. Statsminister, Stefan Löfven, Kronprinsessan Viktoria, Jan Eliasson, FN:S biträdande Generalsekreterare (på film), David Nabarro, FN:s rådgivare för Agenda 20130, Ardalan Shekarabi, Civilminister, Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor, Isabella Lövin, Biståndsminister, LO:s ordförande, Rädda Barnes ordförande, kommuner, företagare, Stockholm Environment Institute, akademiker, med flera, vi var över 500 personer på plats.

Statsministern öppnade konferensen med att hälsa oss alla välkomna. Han sa att för att kunna genomföra FN:s hållbarhetsmål – Globala målen, det krävs ett brett engagemang i hela samhället. Delaktighet behövs för att vi tillsammans ska ta tillvara de möjligheter som detta lokala, nationella och internationella arbete innebär. Ledarskap, samordning och uppföljning av målen var några andra ord som upprepades av flera talare.

Det verkade att alla talare var överens om att ”en kan inte göra allt men alla kan göra något”, att vi måste arbeta med alla hållbarhetsmålen för att de är beroende av varandra och några är en förutsättning för att kunna nå de andra.

Ardalan Shekarabi, Civilminister, sa att en delegation kommer att bildas för att kunna genomföra de hållbarhetsmålen. Vi som var där vill förstås alla vara med.

Jag tyckte att det vara en bra dag, lite för lång (kl 9-kl 15) men sådana möten har ett annat syfte också, dvs att träffa andra personer och byta kunskap och erfarenhet.

Vi i Telia har arbetat med dessa frågor i flera år och har minskat CO2 utsläppen med ca 83% men om vi ska hjälpa regeringen att nå sina hållbarhetsmål gäller det att hjälpa andra branscher som t.ex. Transporter, Boende osv att minska sina CO2 utsläpp och bli effektivare genom att använda IT-tjänster. Vi vet att IT:s största potential finns i andra branscher.

 

Vi hörs snart igen,
Catherine