Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Vilka (fyra) trender kommer påverka oss 2016?!

3 år sedan

Gott Nytt Ar. Kanske är ni många som är tillbaka på jobbet idag, andra är lediga ytterligare några dagar. Själv har jag varit en del ledig men också jobbat en del. Vare sig i Turkiet eller i regionen i stort där jag jobbar firar man ju jul. Så jag har fått anpassa mig, vilket funkar väldigt bra, särskilt som jag kan jobba på distans till stora delar också. Och att jobba helt eller delvis mobilt är ju allt vanligare även i den regionen jag jobbar, även om det är en bit kvar till vår syn på distansarbete.

Annu ett år har gått och det har varit ett omvälvande år på många sätt. Dels så är den globala politiska situationen osäker som också eskalerat genom ett antal fruktansvärda terrorhandlingar, dels har vi ekonomiska utmaningar på många håll i världen som påverkar oss alla på ett eller annat sätt. I vår bransch har mycket handlat om Internet of things (IoT) och olika tillämpningar av all den datan man samlar in från alla dessa upppkopplade prylar. Men ocksa om 5G, inget som ni kunder ännu sett/märkt men mycket förberedelser hos leverantörer och oss operatörer. Sedan har ju nya mobila smartphones lanserats, bättre, mer kapacitet, snyggare men inte så mycket revolutionerande nyheter (tycker jag).

Så vad kommer 2016 bjuda på? Jag tror att mycket av det som hänt 2015 fortsätter in på det här nya året. Och jag skulle vilja sammanfatta 2016 i fyra trender:

1. Internet of Things.

Kommer 2016 bli året då Internet of things peakar? Kommer det vara året då allt fler konsumentprodukter kopplas upp? Fram till nu har det ju primärt handlat om olika industri/företags implementeringar för att kunna skapa smartare och effektivare interna processer och flöden i många industrier. Men vi ser nu att allt fler konsumentprylar kopplas upp, inte minst bilar. Det skall bli spännande och se utvecklingen under 2016!

2. Information om allt överall.

Alla uppkopplade prylar skapar en mängd ny information. Traditionell text, ljud och video får sällskap av sensor- och kontextdata. Det ställer krav på både teknik för att koppla ihop all data och på det sättet kunna dra rätt slutsater men det ställer också krav på strategier för HUR vi skall använda informationen. Vi pratar inom vårt företag om data lakes och hur vi kan nyttja den informationen tex genom ett mer proaktivt felsökningsarbete. Allt detta tycker jag är väldigt spännande men kan ju orsaka problem om man inte är klar med hur, när och var datat skall användas.

3. Användarupplevelsen.

Detta är kanske inget nytt för 2016. Det är en trend vi sett under ett antal år men jag tror nu att det ligger i tiden att skapa en bättre mer intregrerad kundupplevelse  oberoende av enhetsgränserna, över tid, eller över geografi. Nu handlar det om att fokusera på att ge användare och kunder en upplevelse som rör sig mellan olika enheter och utnyttjar dem, inklusive datat från uppkopplade internet of things prylar och sensorser. Tex att kunna nyttja datat från den uppkopplade bilen och koppla det till en app i mobilen där jag som kund kan se viktig information om bilen och styra tex underhallningssystem mm.

4. Smartphonetoppen?!

I många år har nu Samsung och Apple dominerat smartphonetoppen, i alla fall i den delen av varlden vi lever i. Men i delar av den region jag arbetar i så är det framförallt de kinesiska smartphone leverantörerna som dominerar och många bedömare tror att det är en tidsfråga innan de tar över världsmarknadsledarskapet. 2015 kom nya Samsung lurar och nya Apple lurar som sig bör men vad kommer de med under 2016? Vilka nyheter kan vi som användare vänta som underlättar vår vardag?

Vad tror du om 2016? Vilka trender har jag missat här? Har du några önskemål om nyheter under 2016?

God fortsättning på 2016! Låt det bli ett bra år!

Vi hörs snart igen,

Jessica