Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Snart dags för 5G?!

3 år sedan

Jag har varit på konstant resande fot de sista två veckorna. Inte så kul. Nu är jag i alla fall tillbaka i Istanbul och ser att många av operatörerna kör hårt med budskapet kring 4-5G. Turkiet ligger ju efter många andra länder när det gäller att rulla ut 4G till sina kunder (pga sen frekvensauktion från turkiska myndigheter). Men nu är det på gång på riktigt. Eftersom man också satsar på LTE Advanced for att vara bättre förberedda på 5G så kommuniceras just 4-5G, alternativt 4.5G.

Även om Turkcell, en av Turkiets storsta mobiloperatör, har skrivit avtal med både Ericsson och Huawei med syfte att redan nu börja utvärdera användningsfall, kundbehov mm gällande 5G så är dock 5G i ett mycket tidigt stadium – standarder är inte fastslagna och telefoner som används för att ringa med 5G behöver flyttas på hjul. Men om bara några år kommer det att vara annorlunda på många satt. Det spår Ericssons i årets utgåva av sin Mobility report. Enligt rapporten kommer det år 2021 att finnas 150 miljoner 5G-abonnemang globalt, främst i asien.

Inte helt oväntat spås också mobildatakonsumtionen öka – i Västeuropa spås den genomsnittliga, månatliga konsumtionen bli 18 GB. Av all världens mobildata trafik spås video fortsatt vara den stora dataslukaren. Ericsson spår att hela 70% av den globala mobildatatrafiken år 2021 är video. Läs gärna mer om 5G och vår framtida dataförbrukning i rapporten från Ericsson.

Vi hörs snart igen,

Jessica