Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Den cirkulära ekonomin har nått telekombranschen

6 år sedan

Alla pratar om cirkulär ekonomi och jag är också en av dem! Så här skrev jag i mitten av mars:

”Den cirkulära ekonomin har nu nått telekombranschen. Telia samlar in datorer och mobiler som kunderna tidigare använt, och samarbetar med företag som efter grundlig genomgång ser till att produkterna kan användas igen av kunder som inte är i behov av den absolut senaste tekniken.”

Den gamla linjära ekonomin gick ut på att sälja, använda och skrota uttjänta produkter, för att därefter börja om från början och producera nytt. Med en växande medvetenhet om klimathot och behov av långsiktig hållbarhet börjar nu denna slit- och slängmentalitet ifrågasättas.

Telia har de senaste åren arbetat aktivt för att höja återanvändningsgraden av IT-utrustning. Vi erbjuder våra kunder hyrespaket med mobiltelefoner och datorer som företagen betalar per månad och sedan återlämnar efter avtalad tid. Vi gör samma sak med Telia anställdas gamla datorer och mobiler.
Företaget som vi anlitar försäkrar att all data i utrustningen de tar emot raderas på ett tillförlitligt sätt. Dessutom kan vi följa vart varje enhet tar vägen på serienummernivå. En mindre del av de insamlade enheterna bedöms vara i så dåligt skick att de skickas till återvinning istället för att säljas.

Hur gör ni? Jag skulle uppskatta om att höra hur andra företag/branscher gör.

/Fakta:/

Visste du att…

– Under 2014 lämnade TeliaSonera Finance närmare 30 000 tidigare uthyrda mobiltelefoner och datorer till återanvändning.

– Omkring 3 800 anställda på Telia bytte 2014 ut sina gamla datorer som gick till återanvändning.

– Återanvändning av en PC motsvarar 69 kilogram minskade koldioxidutsläpp. För en återanvänd mobiltelefon ligger siffran på 27 kilogram koldioxid.

 

Vi hörs snart igen,

Catherine