Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Framtidens hållbara samhälle

6 år sedan

Enligt EU-kommissionen kan it- och telekommunikationstjänster minska Europas CO2-utsläpp med upp till 15 procent till 2020. Vi vet också att it- och telekommunikationstjänsternas största potential ligger inom transporter, energi, fastigheter och byggsektorn.

Kanske någon av er undrar men vad kan tekniken och de olika telekommunikationstjänsterna göra för såväl människa som miljö och företag? Låt mig ta några konkreta exempel:

  1. Att mötas på nya sätt: Ersätta onödigt resande med video- eller telefonmöten. Betänk att en flygresa mellan Stockholm och Göteborg motsvarar sju års telefonmöten i CO2-utsläpp så förstår du potentialen. Och då har vi inte ens nämnt hur mycket tid och pengar som kan sparas.
  1. Lika sjukvård oavsett bostadsort: Sjukvården är ett område med stor framtidspotential. Redan i dag kopplar videonätverket Gertrud samman Sveriges förlossningskliniker med landets bästa hjärtläkare för att nyfödda över hela landet ska få tillgång till samma vård.
  1. Bättre skola: Den nya digitala världen har potential att helt förändra vårt sätt att se på kunskapsinhämtning, läromedel och inte minst skolans utformning. Med hjälp av ny teknik och nya kommunikationsmönster finns möjlighet till pedagogisk utveckling, mer stimulerande undervisning och viktigast av allt – att hjälpa eleverna till fler och bättre kunskaper oavsett var man befinner sig och hur gammal man är.
  1. Miljövinst med maskin till maskin: I takt med att maskinerna blir uppkopplade och pratar med varandra följer bl.a. miljövinster. Vad sägs om elnät som väljer vind-el när det blåser? Eller bilar som hittar lediga parkeringsplatser för att inte sprida onödiga avgaser? Eller hus som vet när du är på väg hem, tänder ytterbelysningen och anpassar temperaturen? Eller ………

Listan över hållbara effekter tack vare it- och telekommunikationstjänster kan göras hur lång som helst, men är det hela sanningen? Är det bara det som saknas? Tekniken, enligt min mening är en förutsättning men för att vi ska kunna bygga det hållbara samhället krävs det lite till. Det krävs en beteendeförändring där vi alla tar vårt ansvar och inte väntar på att någon annan kommer att fixa det. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

 

Vi hörs snart igen

Catherine