Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Nyheterna i iOS9!

6 år sedan

Förra veckan, den 9 september, presenterade Apple som ni säkert noterat en rad nyheter. En av nyheterna var ett uppdaterat operativsystem iOS9. iOS9 släpps den 16 September och innebär bla en Smartare Siri, förbättrad multitasking-funktionalitet, bättre prestanda och längre batteritid.

Nedan ser du en kort beskrivning av de större nyheterna I iOS9:

Smartare Siri: Siri (Apples röststyrda assistent) har fått ett nytt modernt utseende och har uppdaterats med flera nya funktioner. Den största nyheten är att Siri numera kommer försöka förutse vilka saker du kan tänkas vilja ha hjälp med i vardagen. Möten kommer kunna läggas till automatiskt i din kalender om du får meddelande med mötesförfrågan. När du stoppar in hörlurarna när du skall träna så kan även din smartphone lista ut vad du vill lyssna på för musik osv. Du kommer även kunna använda Siri för att söka bland bilder och filmklipp utifrån datum, platser eller albumnamn. All denna information kring dig själv är anonymiserad och Apple sparar ingenting. Allt ligger endast lokalt på din enhet (iPhone eller iPad).

Den inbyggda sökfunktionen har blivit rejält förbättrad jämfört med tidigare. Med tanke på hur mycket innehåll som nu finns i din iPhone/iPad blir det också viktigare att enkelt kunna hitta det du letar efter. Nu med den nya uppdateringen kommer du kunna få upp information kring väder, aktiekurser, spelresultat eller Wikipedia-artiklar direkt i sökfältet. Du kan även använda sökfunktionen som en valutaomräknare. Söksidan visar även de kontakter du har haft mest kontakt med samt ger tips om lokala restauranger och butiker.

En del medföljande inbyggda appar har också fått sig en uppgradering. I Anteckningar kan du numera rita direkt i appen, vilket kan vara perfekt om du behöver göra en snabb skiss relaterad till din anteckning. Du kan även lägga till bilder, kartor eller länkar. Nu kan du även skicka bilagor i Mail om dessa finns tillgängliga via iCloud Drive. Kartor erbjuder nu stöd för kollektivtrafik i ett antal större storstäder världen över, bland annat i New York, Chicago, San Fransisco, London och Berlin (Istanbul vet jag ej?).

Passbook har döpts om till Wallet, vilket känns mer realistiskt i och med kopplingen till Apple Pay. I dagslägen fungerar Apple Pay endast i USA eller i Storbritannien. När detta kommer till Sverige vet vi inte än.

Den nya appen News kommer att ingå i iOS 9. News är väldigt lik appen Flipboard. Det är en nyhetsapp där du själv styr vad det är för innehåll, och vad för slags nyheter som du är intresserad av. Till en början kommer appen endast släppas i USA, Storbritannien samt Australien, men beräknas även komma till de andra marknaderna framöver. Appen förmedlar nyheter från olika källor med snygg layout och med enkla animationer. I och med den nya appen så försvinner gamla appen Tidningskiosk.

iOS 9 har även en del nyheter för iPad: slide over, split view och picture in picture.

  • Split view är den största nyheten, som gör att du kan ha två appar som visas bredvid varandra samtidigt. Detta är en funktion som för närvarande endast stöds av nya iPad Air 2. När väl iPad Pro blir tillgänglig kommer såklart även den kunna hantera detta.
  • Slide over innebär att du enkelt kan välja att ha en app tillgänglig i bakgrunden. För att kunna komma åt den drar du bara från kanten av skärmen så växlar iPad över direkt. Arbetar du med två appar samtidigt så är detta ett enklare och snabbare sätt än tidigare då du var tvungen och använda dig av dubbelklick på hemknappen för att få upp en lista med alla aktiva appar.
  • Picture in picture är precis som det låter, en funktion som visar en bild i en annan bild. Det är en funktion som gör att du exempelvis kan kolla på videoklipp (i ett litet miniatyrfönster) samtidigt som du gör andra saker, som till exempel kollar Facebook eller Instagram.

I och med nya iOS 9 uppdateras det virutella tangentbordet och det bli enklare att kopiera, klippa ut, klistra in och flytta text. Det var på tiden!

Prestandan på iOS 9 är betydligt bättre än tidigare iOS 8. I och med uppdateringen så finns möjlighet till längre batteritid (upp till tre timmar) genom nya inställningar där du kan stänga av bakgrundsuppdateringar och animerade skrivbordsbilder. iOS 9 känner också igen ifall du lägger din iPhone med skärmen nedåt på bordet, då kommer skärmen slockna automatiskt och på så sätta sparar du också på ditt batteri.

Några säkerhetsuppdateringar: För att höja säkerheten kommer det finnas möjlighet att ha en lösenordskod med sex siffror istället för fyra som tidigare. Hitta min iPhone och Hitta mina vänner är numera inbyggda appar som du inte behöver ladda ner via App Store. Apple har även gjort en del säkerhetsförbättringar som ligger under ytan, men som ser till att det blir svårare att köra skadlig kod. Systemkravet blir oförändrat jämfört med iOS 8. Detta innebär att du kommer kunna uppgradera även äldre enheter som iPhone 4S och iPad 2. Systemuppdateringen beräknas ta 1,6 GB ledigt utrymme (vilket kan jämföras med iOS 8: 4,6 GB).

Vi hörs snart igen,

Jessica