Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Söker du jobb?

6 år sedan

I fredags ringde telefonen, klockan var ca 16.25, jag var trött, jag såg fram emot att stänga för helgen.  Jag tvekade några sekunder men jag svarade. Det var en före detta kollega som ringde, hon var glad och pigg och berättade om att hon tänker byta jobb igen och undrade om jag vill vara referens igen. Visst, varför inte, det gick bra förra gången, skojade jag.

Hon berättade att hon har uppdaterat sin CV och hon har hittat på Internet råd på vad som man ska tänka på när man går på intervju.

Här får ni hennes favorit råd på vad man ska tänka när man går på intervju, i fall du också tänker byta jobb.

1. Ha händerna tomma
Se till att du inte blir misstagen för ett varubud när du kommer till en anställningsintervju. Det kan tyckas respektlös att komma med en kaffemugg eller en energidryck i högsta hugg.

2. Klä dig lagom
Du bör framhålla din kompetens, inte din personliga stil, på en intervju. Så ta det lugnt med klädseln. Klä dig bekvämt, men professionellt utifrån branschen som företaget du besöker verkar i. Fråga om det finns några regler eller någon kutym innan intervjun om du är osäker. Be om ursäkt om det blir fel.

3. Passa tider
Det gör väl inget om man är några minuter sen till en anställningsintervju? Jo, det gör det, det blir en dålig start på intervjun. Överdriv inte åt andra hållet heller. Kom mellan tio minuter och en kvart innan utsatt tid. Ring om du blir sen och berätta varför.

4. Var utförlig
Tvinga inte person som intervjuar dig att dra information ur dig. Visst ska du svara kort och koncist, men se till att få med tillräckligt mycket sammanhang och personlighet i svaret så att intervjuaren får en känsla för vem du är och hur du tänker.

5. Ljug inte
Om något inte stämmer, i ditt cv eller som du säger, så finns risken att det upptäcks. Det kan handla om datum, jobbeskrivningar eller titlar som är fel. Det är förtroendeingivande att tala om att du inte kan svara på en fråga eller att du saknar kunskap.

6. Lägg band på dig
Visst vill du veta vilka förmåner som erbjuds på företaget du besöker, men det är kanske inte rätt tillfälle att fråga om det under en intervju. Vänta med att undersöka det tills du blir erbjuden jobbet. Du kan alltid fråga intervjuaren vad han eller hon gillar bäst med att jobba på företaget.

7. Var entusiastisk
Förutom att känna till ett företags verksamhet, ställning på marknaden och dess konkurrenter så är det bra med entusiasm för företagets produkter och tjänster. Du kanske inte älskar logistiksystem, men du kan fundera på vad ett bra sådant kan göra för företagets kunder.

8. Återkoppla
Du behöver kanske inte skicka ett snyggt tackkort efter en intervju, men någon form av återkoppling är bra. Kanske ett mejl med en välformulerad fråga om företaget eller det tänkta jobbet.

P.S. Tyvärr, jag känner inte till källan D.S.

 

Vi hörs snart igen

Catherine