Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Mobile first – innovativa betalningssätt!

6 år sedan

Apple, Samsung, Google, Alibaba och många fler aktörer på marknaden jobbar hårt på att knäcka framtidens mobila betalningssätt. Vi använder mobilen till det mesta: surfar efter information, tar bilder som vi delar, använder appar med inköpslistor och kundpoäng, scannar QR-koder och betalar med den. Man kan nästan betraktas som lite ute om man inte har Swisch idag i  Sverige, eller som en kollega till mig sa ” Jag känner att jag faktiskt saknar något, jag har åtminstone laddat ner appen”. Telia står tillsammans med de tre andra mobiloperatörerna i Sverige bakom 4T bolaget som lanserat WyWallet – en mobil plånbok.

En nytt innovativt sätt för framtidens mobila betalningar kan vara att nyttja ditt ansikte.  Alibaba, den kinesiska e-handelsgiganten, planerar sedan en tid tillbaka att introducera en ansiktsigenkänningsfunktion kallad ”Smile to Pay”  som möjliggör att man kan betala för sina inköp genom att låta ens smartphone skanna ens ansikte.

Detta sker samtidigt som stora aktörer som Apple, Samsung och Google jobbar hårt med att finna nya innovativa lösningar med mobila betalningar som fungerar över hela världen. Apple har exempelvis valt att satsa på att göra mobila betalning populära genom fingeravtrycksskanning, vilket de anser är det smidigast tillika säkrast .

Låt oss hoppas att Alibaba tänkt igenom säkerheten när det gäller scanning av ansiktet och de möjliga  kryphål som finns kring framställning av bilder på en persons ansikte. Hur som helst kommer det att ställa högre krav på  kvalitén på det mobila nätet.

En annan smart grej är ”The Dash Button” som Amazon har lanserat. Kundens betalningsuppgifter finns redan hos Amazon. Du som konsument behöver endast trycka på knappen på din diskmaskin när maskindiskmedlet är slut och du får automatiskt en order utförd. Två dagar senare dyker produkten upp i ditt hus. Enkelt!

Vad tror du konsumenten kommer att välja? Fingeravtryck, ansikte, tryckknappar eller något annat?

Vi hörs snart igen! Ciao ciao!

//AnnaPia

Läs mer om Alibabas ansiktsigenkänningsfunktion här

Läs mer om Amazons ”Dash Button” här