Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hållbar livscykelhantering av företagets utrustning

7 år sedan

En kollega tipsade mig om en artikel ”Få mobiler skrotas säker”.

Sifo, på uppdrag av Inrego, undersökte hur större företag, myndigheter och organisationer hanterar personalens avlagda smartmobiler. 200 it-chefer har fått svara på frågan och av dem uppgav 39 procent att personalen själva fick ansvara för att radera företagsdata.

Telia arbetar aktivt med att ta hand om personalens avlagda smartmobiler och datorer men vi har lite kvar att göra innan jag är nöjd. En sak som jag är stolt över och vill berätta för er är hur vi återanvänder personalens datorer.

Vi tänker att vi måste alltid ”Leva som vi lär” och om vi vill att våra kunder och våra medarbetare ska välja oss med stolthet då måste vi bl.a. arbeta mer med att återanvända våra datorer och telefoner än att återvinna dem.

Inom den svenska verksamheten återanvänds flera tusen arbetsdatorer varje år – vilket har en betydande miljö- och säkerhetseffekt. Våra anställda är miljöhjältar! Tack vare att de tagit sitt ansvar, vårdat sin dator väl och lämnat den åter när det är dags att byta kan den göra nytta någon annanstans.

TeliaSonera har, genom ett utbytesprogram med TeliaSonera Finance, satt upp en väl fungerande livscykelhantering av våra arbetsdatorer. Varje dator som kan återanvändas har en positiv miljöeffekt motsvarande mellan 69 och 109 kilo koldioxidutsläpp. År 2014 kunde hela 99 % av våra datorer göras i ordning och återanvändas någon annanstans, vilket motsvarade hela 3839 arbetsdatorer. Dessutom vet vi att all information har raderats på ett säkert sätt och inte kan hamna på villovägar.

Vi arbetar med att få lika bra ordning med våra mobiltelefoner, jag menar inte att återvinna dem, jag menar att göra dem i ordning så de kan  återanvändas någon annanstans. Jag återkommer om det lite senare.

Hur gör ni i ert företag?

Vi hörs snart igen

Catherine