Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

M-Pesa. Mobila betalningar i stor skala.

6 år sedan

Samma dag som jag läser att de fyra mobiloperatörerna (varav vi Telia är en) har sålt det mobil betalningsföretaget WyWallet, som vi gemensamt grundade för ca 3 år sedan, till Payex, så har jag lyssnat på Michael Joseph, Director Mobile Money på Vodafone som berättade om deras mobila betalningstjänst M-Pesa.

Michael deltog på vårt leadership summit som vi haft för alla ledningsgrupper i vår region Eurasia. Han berättade om resan med M-Pesa (M för mobile, pesa för Money på Swahili). M-Pesa lanserades 2007 av Vodafone i Kenya och Tanzania och har sedan lanseringen expanderat till en mängd länder (tex Sydafrika, Indien och vissa länder i östeuropa).

M-Pesa, vänder sig i första hand till människor `I botten på pyramiden` i utvecklingsländer där banksystem saknas helt eller delvis. Tjänsten är en ren mobilbaserad pengatransfer (insättning, uttag, överföringar) av små belopp och med tiden så har den utvecklas med en mängd tillhörande tjänster såsom microlån.

M-Pesa har blivit en stor succe i dessa länder och dominerar helt i Kenya som betalningssystem. Då även vi agerar på marknader med liknande behov så är det har en intressant tjänst att inspireras av. Så mobila betalningar kan komma i så många olika former beroende på marknaden och tillgång till alternativa betalningsystem. Helt klart är det område för fortsatt tillväxt, inte minst i regionen här nere.

Trevlig Valborg!

Vi hörs snart igen,

Jessica