Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Mobila betalningslösningar, I like!

6 år sedan

Den här veckan är jag i Åre och åker skidor. Härligt att vara i Sverige och få träffa vänner och familj och njuta lite av frisk fjälluft. Också härligt att nyttja en mängd smidiga sätt att betala sitt liftkort, sin lunch, sin våffla osv på. I många av de länder jag numer jobbar med och besöker så är ju kontanter det vanligaste och ibland det enda betalningsmedlet. Kontanter känns ju väldigt ovant och i min plånbok finns sedan flera år oftast bara kvitto och en större mängd kort av olika slag. Men nu får jag lära mig att ta med mig kontanter för att kunna betala taxi, restauranger och annat.

Även om det i Sverige är vanligast med `klassiska` kortbetalningar via en betalterminal så kommer ju allt fler (mobila) alternativ. Det är inte ovanligt att jag i Sverige betalar med hjälp av iZettles app tex. Bland vänner delar vi ofta notan och andra gemensamma inköp med hjälp av Swish och sedan finns ju även WyWallet. Jag läser att WyWallet har 1,5 miljoner kunder och att små sms-betalningar är ryggraden i deras verksamhet (tex for röstning i musikprogram i teve, betalning för medieinnehåll, typ Aftonbladet Plus och spelkrediter i onlinespel på Facebook).

Så även om förändringen i Sverige går relativt långsamt så finns det idag en rad olika alternativ och över tid så sker det en beteendeförändring. Den här förändringen tror jag också kommer att komma i många av de länder jag numer jobbar i och jag tror också att vi som telekomoperatör kan vara med och påverka den utvecklingen framöver. Kanske än mer där då banksektorn i många av de har länderna är relativt outvecklad.

Hur föredrar du att betala? Och hur gör du när du reser utomlands? Kontanter eller kort eller annat?

Vi hörs snart igen,

Jessica