Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Årets snackisar från MWC!

5 år sedan

Hela förra veckan pågick ju världens största mobilmässa, Mobile World Congress (MWC). Och som vanligt vid dessa tillfällen så är det många nyheter som lanseras. Man brukar ocksa kunna skönja vissa trender, dvs vad är `hett` i branschen.

Wearables (fritt översatt `teknik som du bär på kroppen`) är en sådan het trend. Har pågått ett tag och varit het även på tidigare MWC men nu är det dags för de smarta klockorna, glasögon med inbyggt internet/skärm mfl prylar att ta nästa steg. Att gå från att vara ren och skär innovation till att faktiskt börja fungera på riktigt, både designmässigt och funktionsmässigt.

En annan trend, inte heller den ny, är sakernas Internet eller Internet of Things (IoT). Det handlar om produkter för hemmet, bilen, kontoret eller fickan som är uppkopplade till nätet och som ofta kan förutse när du behöver dem. Det kan handla om avancerade belysningssystem, eller uppkopplade larm av olika slag, underhållningssystem i bilen och uppkopplade maskiner av olika slag (inte minst inom vården). Vi presenterade bl.a. en rapport som visar att vi om tre år, 2018, kommer att ha 102 miljoner uppkopplade saker i Norden. Läs gärna mer om det här.

En annan trend från årets MWC är 5G. Om fem år, 2020, är det meningen att nästa generations mobilnät ska kopplas på och vi användare skall kunna få njuta av datahastigheter 100 gånger snabbare än i dagens mobilnät. För att det skall bli verklighet måste vi också lösa ett antal frågor såsom att rätt mängd spektrum måste finnas tillgängligt (och spektrum är en trång resurs). Man måste också enas om en standard i världen för att på så sätt få rätt kostnadsbild på utrustningen och så småningom terminalerna ( jag minns ju fortfarande vilken begränsade faktor detta var i samband med att vi kommersiellt lanserade 4G 2009).

Värt att nämna är ocksa att årets upplaga av MWC innebar ett antal nyheter på Smartphonesidan. Samsung öppnade ju med att lansera sina nya flaggskepsmobiler och även HTC visade sin. Även Sony och Microsoft visade upp nyheter liksom en hel del andra spelare.

Så sammanfattningsvis en händelserik vecka!

Vi hörs snart igen,

Jessica