Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Fyra steg till ett liv i balans!

7 år sedan

Jag åt lunch häromdagen med en kollega och vi pratade om allt mellan himmel och jord men ganska snabbt kom vi in på att det är svårt att få vardagen att gå ihop. Det är mycket på jobbet och det är mycket hemma, sa hon. Har du ett liv i balans, frågade hon mig. Telefonen ringde och hon var ”tvungen ” att gå, det var viktigt, sa hon.

Jag tänkte på vårt samtal och hennes fråga, ”har du ett liv i balans” som jag inte hann svara på och kom fram till att det som jag menade med ”balans i livet ” när mina barn var små är inte ”balans i livet” nu när de har flyttat hemifrån. Ett liv i balans innebär inte att lägga lika många timmar på jobb som på fritid. Det viktigaste är att man hittar en bra fördelning som passar just för dig. Tänk också på att livet hela tiden förändras. Rätt balans för dig i dag är kanske inte rätt i morgon. Jag tror att man vinner i längden på att vara flexibel.

Jag tycker att det är viktigt att:

  1. Sätta dina egna gränser

Det finns de som trivs bäst med att lämna jobbet bakom sig när de öppnar dörren till hemmet. Det finns de som blir stressade av allt de inte hunnit med under dagen. Ibland ett extra telefonsamtal eller besvarat mail utanför ordinarie arbetstid kan vara precis vad man behöver. För när det väl är avklarat blir det enklare att njuta av resten av sin fritid.

  1. Lär dig att prioritera (Lär dig säga nej)

Ingen som jag känner vill säga nej, varken hemma eller på jobbet. Vi alla har bara 24 timmar per dygn att disponera, och vi kan omöjligen hinna göra allt vi själva vill – och allt alla andra vill att vi ska göra. Vad gör man? Jo, man lär sig att prioritera och då och då säga nej utan att man ska behöva förklara sig.

  1. Skriv dagbok  (Skriv ner vad du gör)

För att kunna förbättra något måste man förstå hur nuläget ser ut. Hur många aktiviteter har man på gång? Vad är det som fungerar? Vad är det som inte fungerar? Det är så mycket så en bra sak att komma ihåg är att skriva ner det (en dagbok). Var ärlig mot dig själv och skriv ner allt stort som smått och hur många timmar du lägger på varje sak. Genom att ha en tydlig helhetsbild på vad det är du gör varje dag gör det lättare att prioritera om och ta bort några av aktiviteterna.

  1. Inse att du inte är en supermänniska

Att ha insikt och vara realistisk är A-O om man vill ha balans i livet. Acceptera att vissa saker inte kommer att bli gjorda och att det är OK med det. Ha inte stora krav på dig själv och bli inte arg om du måste omprioritera. Det är en styrka att kunna använda väl den tid man har.

 

Vi hörs snart igen

Catherine