Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Gott Nytt År med fem mobila trender 2015!

7 år sedan

Hoppas ni haft en fin och avkopplande jul. Snart är det dags att fira in ännu ett nytt år. Den klassiska frågan, var tar tiden vägen, känns väldigt relevant tycker jag. För det här året har verkligen gått jättefort. Det har varit ett på många sätt händelserikt år och det känns bra att kunna reflektera över det som hänt men också att blicka framåt mot ett nytt år som säkert också på många sätt kommer att vara händelserikt. Jag brukar ju peka ut de fem mobila trender som jag brinner lite extra för sa här vid ingången till ett nytt år och för 2015 skulle jag vilja peka ut de här:

1) M2M eller egentligen Internet of things eller möjligen Internet of Everything. Kärt barn har många namn. Enligt Gartner kommer vi år 2020 – det är snart bara fem år dit – att ha 26 miljarder uppkopplade saker. Och den prognosen är ändå försiktig. Det finns andra som spår ännu fler uppkopplade saker. Såsom Ericsson som spår hela 50 miljarder uppkopplade saker 2020.Det här är ju en global trend som pagått ett antal år nu men som kommer att vara fortsatt stor och påverka många bolag, branscher, människor och samhället i stort även under de kommande åren.

2) Smartphones. Smartmobilen är ju inte längre ensam som mobil enhet. Nuförtiden finns även surfplattor i stor omfattning både i hemmen och på våra arbetsplatser. Dessutom lanserades det under 2014 ett antal wearables såsom smarta klockor, glasögon mm. Alla dessa uppkopplade bärbara enheter innebär nya spännande möjligheter men det kommer också fortsatt att skapa stora utmaningar för it-avdelningen när det gäller säkerhet. Men det är också viktigt att skapa en bra användarupplevelse för oss användare som vill ha en likartad upplevelse på alla typer av enheter.

3) Wearables. Se också ovan, men jag tycker detta område förtjänar en egen punkt 2015 för jag tror det kommer hända mycket det kommande året på den här fronten, Vi har  snart CES mässan i Las Vegas och senare i vår så är det MWC i Barcelona. Jag tror vi kommer få se många spännande nyheter då på uppkopplade saker som vi kommer att vilja?! ha på oss.

4) Big Data och analytics. Gartner tror att Big data tar ytterligare steg framåt 2015. Att på ett strukturerat sätt ta till vara och analysera data både inom och utanför företaget blir allt viktigare för många företag. Genom att ta till vara på all data och få fram rätt info till rätt person i organisationen, kommer vi som företag ta smartare, snabbare och bättre affärsbeslut. Det är bra för kunderna, det är bra för företaget och det är bra för samhället i stort. Dessutom spås framtidens hetaste jobb att vara `Chief Data Officer` (förutspår Matt Howard på Norwest Venture).

5)  Mer mobilt…överallt och snabbare och mer tillgängligt. De cellulära teknikerna kommer som förbättrar spektrumeffektiviteten och innebar att vi får tillgång till mobilnät med otroliga hastigheter. Vi mobilanvändare kommer då att kunna dra nytta av en förbättrad bandbredd och prestanda. Jobbet kommer också att planeras främst på och för mobila plattformar för rörligheten skull så gissningsvis kommer också allt fler appar som siktar in sig på oss som användare på jobbet.

Vad tror ni om 2015? Och vad saknar ni på listan för 2015?

Vi hörs på det nya året!

Gott Nytt År!

Jessica