Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Storebror ser dig…. eller hjälper dig i julhandeln?

5 år sedan

undersida_bild_jpg_300_300

Nu är det rusch och julhandeln kommer att slå rekord! ……. Igen! …..

Många företag inom retailbranschen intresserar sig allt mer för de möjligheter som finns med WI-FI (WLAN). Det stora intresset handlar om att locka konsumenter till att besöka just deras fysiska butik, hotell, café och restaurang eller bensinstation.

WI-FI kan nyttjas på flera olika sätt och för flera olika syften, t ex som gästnät på hotell och restauranger eller som alternativ till mobiloperatörernas inomhustäckning för att ge konsumenter möjlighet att söka information på Internet.

På bensinstationer finns det idag lounger. Syftet med dessa lounger är att kunna öka försäljningen. Kunden ska inte bara tanka och åka vidare, utan även gå in i butiken och kanske köpa kaffe och bulle för att vila upp sig efter en lång körning. Om WI-FI finns på stationen finns större anledning till att stanna just vid den stationen då kunden eventuellt vill söka efter kartor och adresser. Eller bara surfa på Internet och leta efter de bästa julklapparna!

Ett annat populärt användningsområde för WI-FI är kartläggning av kundens köp och rörelse i butiken. Om en kund har loggat in det trådlösa nätverket en gång med mobilen så kommer den butikens WI-FI alltid att känna igen mobilen och på det sättet kunna följa kundens köpbeteende. Detta är något som används väldigt mycket i både Sverige och EU-länder.

Vilka möjligheter! Riktade julerbjudanden dag för dag! En ny lucka med erbjudande kan öppnas varje dag och erbjudandet i luckan baserat på vem som just nu är ute och handlar. På eftermiddagen är det skolungdomar som slutat tidigare som shoppar för att hitta något till mor och far – luckan innehåller kanske årets julklapp aktivitetsarmbandet eller varför inte några fina strumpor till far och en kräm till mor. Lite senare är det mammorna som slutat jobbet och springer runt innan hämtning på förskolan och vips så har handlaren skyltat om luckorna (de digitala skyltarna) med erbjudanden om gulligaste gosedjuret eller årets nya barn spel!

Fantastiska möjligheter till ökad försäljning, säger de flesta, men…

Storebror ser dig!, säger andra.

Det finns företag som är oroliga att detta kan bryta mot lagen men det som är viktigt att veta är att det inte är individen som kartläggs utan det är mobiltelefonen. Många av de kunder vi möter är också oroliga över att det kan finnas människor som kan använda WI-FI i brottsliga syften. Om ett företags WI-FI skulle utnyttjas på ett sådant negativt sätt kan det finnas risker att företaget förknippas med den brottsliga verksamheten och då gäller det att se över säkerheten i sina nät.

De flesta leverantörer av WI-FI har något som kallas för abuse kontroll, dvs skulle någon få för sig att surfa på en illegal sida så blockeras den sidan omedelbart av leverantören och därefter sker en polisanmälan mot den personen. Leverantören hanterar all trafik ut mot internet och övervakning av leverantörsägd utrustning. Till följd av detta så kan inte företaget som beställer WI-FI som tjänst ställas till svar på grund av kundernas agerande.

Som stressad mamma så skulle jag tycka det var alldeles fantastiskt att få anpassade skylterbjudanden när jag springer runt i julhandeln. Det skulle underlätta för mig att få idéer om bra julklappar och säkert spara en massa tid.

Så tänkt till gällande säkerheten och prata med en trygg leverantör så ska ni säkert se att juhandeln slår alla rekord med råge! …. I år igen!….

Vi ses snart igen!

Ciao ciao

AnnaPia

Lästa artiklar:

http://www.dn.se/ekonomi/kopvanor-klartlaggs-med-hjalp-av-wifi/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi/

Lånad bild från HUI Research:

http://www.hui.se/arets-julklapp