Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Slush i Helsingfors

6 år sedan

slush2

Förra veckan ägde ett av världens största start-up event rum, Slush, i Helsingfors. Här följer en kort summering av mina observationer.

Slush är ett evenemang där tusentals start-ups från hela världen får chansen att träffa investerare, företagsledare och media. I år var det över 14 000 besökare, 2500 företag och över 750 investerare på plats under de två dagar som eventet pågick. Det var en mycket imponerade uppställning av intressanta, spännande talare. Eventet öppnades till exempel av Finlands premiärminister, som pratade allmänt om hur viktigt det är med innovation, entreprenörskap och företagsbyggande. Därefter intogs scenen av Kinas vice president. Visste ni att bara i år har det registrerats 3 miljoner nya företag i Kina och delegationen från Kina var på Slush för att studera och lära sig mer…

Alibabas CTO var också på plats och berättade att Alibaba levererar över 9 miljarder paket om dagen till kunder runt om i världen!

9 miljarder! Varje dag.

Snart kommer även Alibaba att erbjuda liknade funktionalitet som Klarna på sin sajt och därmed blir de också världens största bank i ett svep. Visa och Mastercard kan känna sig utmanade. Man förstår varför Alibabas IPO var den största genom tiderna för någon månad sedan.

Vi träffade såklart även några svenska entreprenörer så som Martin Lorentzon (Spotify) och Carl Waldekranz (Tictail). Jag har träffat Tictail flera gånger och tycker att deras tjänst är superintressant. De har verkligen lyckats med sitt erbjudande mot småföretagare. På bara några minuter kan du vara igång med en egen webbshop och basfunktionaliteten är dessutom gratis. Tidigare i år tog Tictail in nytt kapital från en stor investerare, så det lär hända ännu mer med deras tjänst framöver.

TeliaSonera arrangerade också en ”investment breakfast” på Slush. Vårt så kallade Innovestment team stod för arrangemanget och tog emot nästan 40 start-up företag som fick chans att berätta om sina affärsidéer. Syftet är att hitta företag/tjänster som kan komplettera och förbättra vår egen företagsportfölj och erbjuda ett mervärde för våra kunder. Inte omöjligt att någon av dessa företag som vi träffade och deras tjänster dyker upp i vår nya portfölj och marknadsplats för företagsapplikationer inom kort. Håll ögonen öppna!

Vi hörs snart igen!

/Frida