Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Vi och internet! Status 2014!

5 år sedan

20131031-ts-tallinn-063-580bredd

Hemma igen efter ännu en resa i regionen och läser ikapp. Läser bla .SE årliga sammanställning över oss svenskar och hur vi nyttjar internet. Sammanfattningsvis  så är nätet fortfarande på frammarsch i Sverige och allt fler har tillgång till internet. Enligt rapporten är det 91% av svenskarna som har tillgång och de grupper som ökat mest är de yngre pensionärerna och de mindre barnen.

Nu använder tex häften av 2-åringarna internet och när du når åldersgruppen 10-åringar så är den siffran uppe i 90%. Likaså så använder vi numer allt mer tid år internet och häften av alla internetanvändare nyttjar internet flera gånger om dagen och i genomsnitt har vi ökat vår tid på nätet med 1 timme i veckan. Till stor del kan man försklara denna ökning på att vi nyttjar smarta telefoner och surfplattor allt mer och att internet därmed blir alltmer tillgängligt överallt. Vi har internet i fickan eller väskan.

Eftersom jag reser mycket i mitt jobb så har min smarta mobil blivit än viktigare, den är smidig och kan nyttjas i de väntetider som uppstår då man reser. Sedan använder jag ju även min jobbdator en hel del. Jag noterar också att både mina svenska kollegor och mina kollegor i den här regionen har liknande beteende. Man är alltid uppkopplad på något sätt och alltid tillgänglig.

Sedan skall vi ju inte tala om barnen. De tror att tillgång på internet är en rättighet men tänker ändå inte på det som ”internet” utan mer vad man kan göra med uppkopplingen (kolla på film, YouTube, göra läxan, chatta med kompisar, prata skype med vänner och familj osv). I samband med att vi flyttade in i vår lägenhet här i Istanbul så var vi utan Internet i nästan en vecka och det var en intressant prövning för vår lilla familj.

I undersökningen framkommer också att surfplattorna har blivit allt mer populära och på tre år har spridningen ökat  från 5% till 53%. Det är framför allt det barnfamiljerna som har skaffat surfplatta men det är sällan föräldrarna som nyttjar den utan barnen.

Mer slutsatser och statistik om vi och internet finner du i deras rapport.

Vi hörs snart igen,

Jessica