Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Samverkan mellan vård och teknik gör oss friskare

7 år sedan

Enligt EU-kommissionen kan it- och telekommunikationstjänster minska Europas CO2-utsläpp med upp till 15 procent till 2020. Vi vet också att it- och telekommunikationstjänsternas största potential ligger inom, transporter, energi, fastigheter och byggsektorn.IT, mobiler och appar har blivit en naturlig del av friskvård och motion. Det finns idag en uppsjö av appar och sajter som hjälper människor att hålla sig fris­ka, motionera och nå sina mål. Och det är inte längre bara prylnördarna som använder olika former av uppkopplade sensorer för att hålla kontroll på puls, antal steg, vikt och sömn.

Vi kommer mycket snart att kunna få hjälp att hålla oss friska genom att dela med oss av denna information till vård eller friskvård. När denna information också kan presenteras och analyseras av vården och kanske till och med ingå i ett friskvårdsprogram kommer stora samhällsvinster att skapas. Och även när man är sjuk kan uppkop­plade sensorer hjälpa oss att få kvalificerad vård och övervakning i hemmet via mobilen.

Här är några exempel på hur teknik och kommunikation hjälper oss att bli friskare.

  1. Abbvie och Telia kvalitetsutvecklar och effektiv­iserar vården av IBD

Vården, Telia och läkemedelsföretaget AbbVie samver­kar för att långsiktigt kvalitetsutveckla och effektivis­era vården för patienter med IBD (inflammatory bowel diseases). Samtidigt ger det patienten ökad livskvalitet och möjlighet till bättre kontroll över sin sjukdom.

  1. Spel får patienter att må bättre

Kan spel göra människor friskare? Det satsar man i alla fall på inom sjukvården. Med hjälp av ”gamification” hoppas man kunna spara pengar, tid och få patienterna att må bättre.

  1. Vårdapp ökar tillgängligheten

En app som visar var närmaste vårdcentral finns, ger kontaktuppgifter och realtidsinformation om tele­fonkötider. Region Skåne hoppas att ”Vård i Skåne” ska vara till nytta för både vårdtagare och den egna verk­samheten.

  1. ”Wearables” – bär din teknik på kroppen

CES-mässan i Las Vegas i januari i år svämmade fullkomligt över av så kallade ”wearable technology” – elektronik som man på ett eller annat sätt bär på kroppen. Och det har skett utveckling av såväl design som nytta med produkterna. Hittills har utvecklingen av ”wearable technology” eller ”wearables” varit inriktad på konsumentmarknaden eftersom vi i dagsläget ten­derar att ha bättre utrustning och uppkoppling i privat­livet än i arbetslivet.

  1. Armbandet – din nya hälsoföljeslagare

Vivofit, Fitbit, Fuelband och Jawbone. Den senaste trenden inom hälsa och träning är armband som håller koll på ditt välbefinnande. Förutom att ge nyttig statis­tik är de bra motivatorer för att komma igång med och hålla igång träningen.

Vi hörs på onsdag nästa vecka igen

Catherine