Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Svenska it-sektorns klimatpåverkan kartlagd

7 år sedan

Forskare på KTH, TeliaSonera och Ericsson har presenterat en unik studie som kartlägger klimatpåverkan för hela den svenska it-sektorn. Resultatet presenteras i en vetenskaplig artikel som publicerats i Journal of Industrial Ecology. I dag gick vi ut med ett pressmeddelande.

 

Vi har gjort LCA (LivsCyckelAnalys ) innan på olika produkter men det som är unikt med studien nu är att vi har tagit ett helhetsperspektiv. I beräkningen ingår it-infrastruktur (servrar, datacenter, kablar, med mera) och tillverkning och användning av kommunikationsutrustning som datorer, mobiler, surfplattor, modem, etcetera.

Jag har skrivit innan om studien, läs artikeln här, men om det är något som jag skulle lyfta fram igen är att:

  1. 70 procent av Sveriges it-relaterade utsläpp kommer från tillverkning och användning av personlig utrustning som datorer, mobiler och surfplattor. Med energibesparingsfunktioner i dessa produkter och i nätutrustningen (modem, routrar, servrar) skulle energianvändningen kunna sänkas avsevärt då det är mindre trafik i näten.
  2. I teorin går det att sänka energiförbrukningen i nätet med 75 procent om man över en natt kunde ersätta all teknik med den mest moderna på marknaden
  3. IT-sektorns största potential finns dock i möjligheten att kraftigt minska klimatpåverkan från resor, transporter och byggnader i andra sektorer.

Vi hörs snart igen

Catherine