Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Smartare än återvinning

7 år sedan

1. En återanvänd telefon sparar motsvarande 30 kilo i CO2-utsläpp jämfört med att producera en ny. Det motsvarar en bilresa från Stockholm till Gävle. Med 20 000 insamlade mobiler om året blir det således en betydande miljöinsats
Jag läste min kollegas, Jessica Levins blogg  ”Antalet smarta telefoner i världen fortsätter att växa!” Enlig en rapport från analysföretaget IDC  levererades under årets första kvartal 281,5 miljoner smartphones i världen och den totala försäljningen kommer att uppgå till 1,2 miljarder under 2014, vilket skulle innebära en ökning med 19,3 procent jämfört med 2013.

När jag läser Jessicas blogg kan jag inte låta bli och fråga mig själv ” vad händer med alla dessa telefoner?”

Jag vet vad många av våra företagskunder gör. De hyr mobiltelefoner av oss. I genomsnitt används mobilerna i två år innan det är dags att byta mot nyare modeller. Vi tar helt enkelt de uttjänta telefonerna tillbaka, men vad händer med dem?

Gamla mobiler får nytt liv

Varje år samlar vi in omkring 20 000 använda mobiltelefoner. Hela 98 procent av dessa kan återanvändas, antingen helt och hållet eller genom att delar sätts in i nya telefoner. Återanvändning är det allra bästa alternativet eftersom det finns både ekonomiska och miljömässiga värden.

Viste du att

  1. En återanvänd telefon sparar motsvarande 30 kilo i CO2-utsläpp jämfört med att producera en ny. Det motsvarar en bilresa från Stockholm till Gävle. Med 20 000 insamlade mobiler om året blir det således en betydande miljöinsats.
  2. Återvinningsprocess kräver mer energi och resurser. Att återanvända 200 telefoner sparar lika mycket energi som en vanlig svensk villa gör av med på ett år.
  3. De telefoner som inte kan återanvändas skickas till återvinning. Där plockas batterierna ur innan telefonerna mals ner till småbitar om ca 35 mm. Därefter sorteras bitarna efter material och återvinns.

Vår ambition är att öka antal insamlade mobiler och vi arbetar med det. Det bästa av allt skulle vara att vi ställer krav så att framtidens mobiltelefoner inte behöver bytas ut så ofta som det görs idag. Hur gör ni som företag eller privat person? Dela gärna med er era erfarenheter med oss. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

Vi hörs snart igen

Catherine