Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Gratis?

7 år sedan

Chefredaktören för ”Wired magazine” sade nyligen något som fångade min uppmärksamhet. Han sade ungefär att ”Om en produkt inte har ett pris så är det du som är produkten”. Lite förenklat kanske men sant i många lägen. Kort efter detta hörde jag en annan variant på detta där en journalist nämnde en seriestripp som han sett med två grisar(!). Grisarna var riktigt nöjda med tillvaron och konversationen var ungefär som följer.

Gris 1: Vi har det rätt bra här du och jag i vår fina stia.

Gris 2: Ja verkligen! Gratis boende, mat tre ggr om dagen och städning!

Stackars grisar men de belyser ju modellen på ett ganska tydligt sätt.

Affärsmodellen som jag tänker på här är den som bland annat driver Google och Facebook. De erbjuder en tjänst som vi använder och där vi utgör marknadsdata som dessa företag sedan slår mynt av i form av annonser. Ta Google som exempel. De omsätter hela 60 miljarder US dollar för 2013 med en affärsmodell där du och jag är produkten. Vore trevligt med lite revenue share på den…

På tal om Google så tycker jag att det är anmärkningsvärt hur dominant ett företag kan bli i en global och digital värld. Den digitala arenan inbjuder väl till konkurrens? Ändå har Google en 89% marknadsandel bland sökmotorer globalt och ännu större lokal markandsandel i Sverige. Det visar väl i och för sig kraften i en bra produkt som är anpassad till lokala förutsättningar men jag tycker ändå att markandsandelen är lite väl dominant.

Om det är någon som hittar den där seriestrippen så får ni gärna skicka mig den!

Ha det gott.

Cheers

//david

2 Kommentarer

 1. Sandra Glader-Wendelin 7 år sedan

  Hej David,

  Bra inlägg, som alltid. 🙂

  Kan det här vara seriestrippen du menar:

  http://www.ethannonsequitur.com/facebook-you-customer-product-pigs.html

  /Sandra

  1. David Trotter 7 år sedan

   Precis! Stort tack Sandra! 🙂