Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Ny affärsmodell bakom Facebooks senaste förvärv

7 år sedan

Branschen för social media har ju präglats mycket av uppköp den senaste tiden.

Facebook har ju t ex köpt på sig Instagram, WhatsApp och nu senast Oculus VR. Tittar du närmare på dessa företag är det mycket som förenar. Bolagen köps för miljardbelopp (i dollar räknat) och slår du ut det per anställd blir det väldigt mycket pengar per kreativ själ och ofta har företagen knappt en lönsam produkt på marknaden. I Oculus fall är inte ens produkten färdigutvecklad.

Hastigheten i formulering av affärsidé, start-up finansiering till att sedan bli uppköpt för ofantligt många gånger omsättningen idag tycker jag är fascinerande.  Grundaren av Oculus VR är 21år gammal. Tiden från formulerad affärsidé till att bli världens rikaste 21åring (?) är häpnadsväckande 2 år!!

Det är ett exempel på den inneboende kraften i den digitala arenan i vår globala ekonomi. Just Oculus VR har finansiserats via en affärsmodell som heter crowdfunding och mer konkret Kickstarter. De fick in 2,4 miljoner dollar i start-up finansiering via denna nätbaserad affärsmodell.

Just crowdfunding är en ny spännande affärsmodell som är nätbaserad och fullständigt global. Kickstarter har t ex finanserat affärsidéer och nya företag för ett värde motsvarade 1 miljard dollar i dagsläget och engagerar i dagsläget nästan 6 miljoner ”riskkapitalister”. Dessa nätbaserade riskkapitalister kan sedan välja att på ett mycket enkelt sett finansisera allt från vykortstillverkning till filmer som sedan vinner Oscars i Hollywood. Att kunna finanisera bolag över hela världen med ett par knapptryckningar. Helt otroligt läckert!

Affärsmodellen (finns fler exempel än Kickstarter) är ju eminent både för placerare och för entreprenörer. Som finansiär kan man på ett enkelt sett investera i en mångfald av företag över hela världen och kan på ett överskådligt och enkelt sett följa progressen. Som entreprenör får man på ett mycket enkelt sett tillgång till en snabb finansiering och en plattform att bygga ett strategiskt nätverk på gentemot likasinnande och finansiärer.

Inspirerande att se hur snabbt denna resa sker på den digitala och globala arenan!

Cheers

//david