Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hur ser du på distansarbete? Ja eller nej?

8 år sedan

Våra tekniska möjligheter att jobba på distans har aldrig varit bättre men ändå så fortsätter de flesta av oss att trängas i bilköer och i överfulla tunnelbanevagnar och bussar för att ta oss till jobbet varje dag. Varför är det så här egentligen?
Jag läser om en nyligen presenterad avhandling av doktoranden Kristina Trygg (Kulturgeografi vid Stockholms universitet) där det framkommer att det är sociala normer som hindrar oss från att jobba hemifrån. De starka sociala normerna betonar vikten av att vara på plats. Det finns fortfarande en stark misstro kring att jobba hemifrån då man inte anses jobba ”på riktigt” och att man inte får samma möjlighet till samarbete och teamkänsla.

I mitt nuvarande jobb så jobbar jag så mycket med olika människor, både kollegor och leverantörer/partners som inte sitter på samma kontor som jag så stora delar av dagen sitter jag i olika typer av video eller onlinemöten. Är det mycket online möten, eller jag skall skriva eller förbereda någon prestation så upplever jag att det blir bättre att sitta hemma. Vårt kontor är relativt stökigt och stimmigt så inte alltid helt lätt att koncentrera sig. Och jag har ju de bästa mobila arbetsverkygen och en bra VPN uppkoppling så jag både sparar restid och blir mer effktiv av att sitta hemma lite nu och då, som idag tex. 

Jag upplever inte att vi förväntas vara på kontoret fysiskt varje dag men jag skulle heller inte vilja att alla jobbade på distans varje dag. Det är ju ändå något med att träffa människor ”på riktigt”. Det blir tråkigt och de där mötena vid kaffemaskinen är ju ändå väldigt värdefulla. Men att ha möjligheten att kunna jobba på distans är otroligt värdeful tycker jag!

Hur har ni det på era arbetsplatser? Hur ser ni på distansarbete?

Vi hörs snart igen,

Jessica

2 Kommentarer

 1. Carl-Fredrik 8 år sedan

  Att arbeta på distans/hemifrån innebär antagligen en rejäl investering från arbetsgivarens sida, beroende på verksamhet. I vårt fall, där vi arbetar i fotobranschen, valde arbetsgivaren att göra den ekonomiska satsningen vilket innebär att vi som anställda mycket riktigt sparar ca 2 timmar per arbetsdag till förmån för våra privatliv. Vinsten ligger alltså mest hos arbetstagaren och kanske inte så mycket till arbetstivarens förtjänst, förutom betydligt mer energiska och glada anställda. Tar man bort tiden det tar att göra sig i ordning för kontoret samt resor dit/hem plus att luncha ute varje dag så berikas faktiskt det privata livet dramatiskt mycket. Inte minst ekonomiskt med minskade transportkostnader och för vissa som dagligen tvingas äta lunch ute p.g.a tidsbrist i privatlivet. 2 timmar extra per dag är inte bara mycket, det kan göra en världs skillnad. Detta skulle jag personligen kalla för ”den ultimata personalvården” men den kräver också sina personlighetstyper för att maskineriet ska fungera. Det krävs en stor portion självdiciplin och bevarad fokus då man arbetar hemifrån, detta har man som ansvar att skapa och upprätthålla själv. Om barn finns i hemmet skulle det kunna innebära koncentrationsproblem som inte annars ”märks” då man arbetar på kontoret. Samma sak med husdjur, sambos, ringande telefoner (det dröjer nämligen inte länge förrän familj och vänner lär sig att man finns tillgänglig hemma om dagarna). Dessa ting är ändå avsevärt mycket enklare att hantera än stressen och tiden i stockholmstrafiken så jag måste ändå landa tillbaka till det faktum att arbete på distans berikar livskvalitén!

  1. Jessica Levin 8 år sedan

   Hej Carl-Fredrik,
   Tack för dina tänkvärda tankar och jag håller med dig om att den stora vinsten med att kunna jobba hemifrån ibland är att man får en bättre livskvalitet. Jag hävdar också med bestämdhet att man som arbetsgivare drar stor nytta gm glada och harmoniska medarbetare som också blir mer effektiva.

   Mvh
   //Jessica