Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hon är mäktigast i näringslivet

7 år sedan

En ung 40-årig , två barns mamma är 2014 år:s mäktigaste kvinna i näringslivet enl. Veckans Affärer.En ung 40-årig , två barns mamma är 2014 år:s mäktigaste kvinna i näringslivet enl. Veckans Affärer.

Helena Helmersson, heter hon och arbetar som hållbarhetschef på H&M. Det var i förra veckan, den 5:e mars som bl.a. jämställdhetsminister Maria Arnholm och tillträdande ärkebiskopen Antje Jackelén samlades i Stockholm för att prata om jämställdhet, mångfald och ett hållbart ledarskap. En av kvällens höjdpunkter var att presentera årets rankinglista över näringslivets mäktigaste kvinnor 2014 och utse årets mäktigaste kvinna i näringslivet.

Jag blev jätteglad att hållbarhetsfrågorna lyfts fram. Hållbarhet innebär att ta ansvar ur ett helhetspespektiv, dvs ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Det kommer att bli svårt för ett företag att överleva lånsiktigt om man inte arbetar med alla tre områden och utan att hållbarhet integrerats i hela företaget och utvärderas/följas upp på samma sätt som t.ex. leverans- och försäljningssiffrorna görs.

Sex framgångsfaktorer för att lyckas med hållbarhet

  1. Vision – det är viktigt att ha en tydlig bild på var vill man vara om t.ex. 5-10 år
  2. Långsiktig strategi – vägen med milstolpar för att nå visionen
  3. Struktur & Systematik
  4. Uthållighet – det gäller att inte kasta handduken i första motgång
  5. Mod – våga ta beslut men också erkänna att ibland är det svårt
  6. Fokusera på det som är bra och lyfta fram goda exempel. Jag märker själv att många gånger genom att ha fokus på att fixa och utveckla det som inte fungerar tappar jag det som är bra.

Jag funderar på att bjuda Helena Helmersson till oss för att höra direkt från henne om hur hon lyckades att nå det resultatet som hon har gjort men framför allt vad är det som driver henne och hur hon hanterar framgångar och motgångar.

Vi syns snart igen

Catherine