Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

DDoS – Fungerande nätverk eller nät-värk?

6 år sedan

Överbelastningsattacker eller DDoS som det heter på engelska (Distributed Denial of Service) börjar blir ett reellt problem för många företag. Inte för att det är ett nytt fenomen. Tvärtom, det har funnits exempel på sofistikerade attacker ända sedan IP-protokollet uppfanns och datorer började prata med varandra.

Det som har förändrats de senaste åren är att alla är så beroende av en fungerande it-infrastruktur. Företag använder it och telekom för att realisera sina tjänster. Ingen fungerande it, inga tjänster till kunderna. Givetvis med knorrande kunder och ofta förlorade intäkter som följd. Den senaste tiden har vi sett både stora svenska företag, myndigheter, kommuner och landsting bli utsatta för attacker. Ibland är motivet tydligt, i flertalet av fallen är motivet luddigt. Är det en missnöjd kund som riktar sin ilska mot tjänsten? Eller finns det något politiskt motiv? Vill man skapa opinion eller uppmärksamhet kring någon het fråga?

Som säkerhetsansvarig behöver man inte alltid veta varför man utsätts för attack, även om det är att föredra för att förutsäga motståndarens nästa drag. Det viktiga är att se till att ha kontinuitetsplaner för hur störningar ska hanteras i verksamheten, oavsett orsak. Det händer ju faktiskt att it-system och nätverk krånglar även i de bästa av världar. Hur ska jag kommunicera med mina kunder om webbsidan inte fungerar? Vilka av våra affärsprocesser är beroende av den infrastruktur som är känslig för störningar? Frågorna är ofta enkla att ställa, men svaren kan vara komplexa och skyddslösningarna dyra att implementera.

Vissa typer av attacker är svåra att skydda sig emot i sin egen infrastruktur. En överbelastningsattack som utarmar ett nätverks resurser kan vara svår att stoppa från det egna nätet. Precis som i traditionell försvarsstrategi är det bättre att stoppa fienden nära källan, långt bort från eget territorium. Det är svårt eller omöjligt när nätverksanslutningen är köpt lokalt och attackerna kommer från andra delar av världen. Genom nära samarbete med sin operatör kan man hjälpas åt att rensa nätet från fientlig trafik innan det orsakar skada. Ju tidigare man kan stoppa det i nätet, desto mindre påverkan får attacken på nätverket.

Vill du lära dig mer om överbelastningsattacker och hur du skyddar dig, lär mer från filmen nedan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=iXibPsn7m4w

One Kommentar

  1. Johan Larsell 5 år sedan

    Jag tror att Galenskaparna, Robert Gustavsson eller liknande komiker har fått en ny favorit. Jag tror att det är helt omöjligt att få till en mer ”grå och svenskaktig” reklamfilm.Till och med Telias logga skimrar i grått.
    Jag zzzomnade när jag tittade på den.