Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Telias klimatsmarta lösning – Green Room Concept

8 år sedan

Genom kylinstallationen fås också möjlighet för att utvinna överskottsvärme – värme som räcker för att försörja motsvarande 200 villor.

I går presenterade Telia en ny klimatsmart lösning. Det kom ett antal journalister till telestationen vid Fredhäll för att ta del av en ny klimatsmart lösning där Akademiska Hus sparar energi genom Telias Green Room Concept.

​Det handlar om kylning av servrar och annan IT-utrustning som resulterar i värme som i sin tur återanvänds för uppvärmning av byggnaderna på området vid Campus Konradsberg. Förutom minskade energikostnader för själva telestationen kommer återanvändningen av energin att leda till att praktiskt taget hela campus värmebehov täcks och att koldioxidutsläppen minskar med 300 ton per år. Den nya energianläggningen beräknas vara i drift i september 2014.

Nedkylningen av servrar och annan teknikutrustning görs genom att utvinna lagrad energi, s.k. bergskyla, via 80 borrhål. Genom kylinstallationen fås också möjlighet för att utvinna överskottsvärme – värme som räcker för att försörja motsvarande 200 villor. Akademiska Hus kommer med hjälp av värmepumpar att återvinna spillvärmen och på så vis ersätta upp till 90 procent av den fjärrvärme som i dagsläget används för värmeförsörjning av Campus Konradsberg. 

Vi på Telia har sedan flera år arbetat med energieffektivisering. Resultatet blev att energieffektiviteten har ökat med över 90%, CO2 utsläppen minskade radikalt, 85% och vi sparar några miljoner per år.

Jag är stolt över att kunna skriva om detta. Det är roligt att kunna ta ytterligare ett steg i vårt miljöarbete – det finns mycket att vinna både ekonomiskt och för klimatet. Jag hoppas att det är flera aktörer som följer Akademiska Hus exempel.  Alla vinner på att ta tillvara en miljöresurs som annars skulle gå förlorad.

Läs mer om vad olika tidningar skriver om Telias samarbete med Akademiska Hus

  1. Computer Sweden: Telias datahall värmer skolor
  2. FastighetsNytt: Samarbete värmer Konradsberg
  3. FastighetsSverige: Akademiska Hus och Telia i unikt energiprojekt
  4. IDG: Telias datahall värmer skolor

Vi hörs snart igen

Catherine