Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Hur enkla mobiltjänster kan vara med och rädda liv!

8 år sedan

Igår kunde man läsa i DN hur frivilliga livräddare med hjälp av sms är med och räddar liv i Stockholm, ”Privatpersoner snabbare än ambulansen”. Varje dag inträffar ett till två hjärtstopp i Stockholms län utanför sjukhus och DN har tittat på hur statistiken för dessa hjärtstopp ser ut. I 54% av fallen kommer frivilliga livräddare fram tidigare än ambulansen och i hela 29% är man först på platsen (dvs även innan polisen eller brandkåren). De frivilliga livräddaren blir larmad till platsen via ett sms efter det att larmet kommit in till 112.

SMS-livräddare är ett världsunikt projekt som använder mobil positioneringsteknik där man skickar SMS till frivilliga HLR utbildade i närheten för att få fler att påbörja hjärt- lungräddning tidigt. Överlevnadsgraden vid hjärtstopp har också ökat från tre till elva procent i Stockholms län de senaste tio åren.

Så ibland kan det enkla vara det viktiga – skillnaden mellan liv och död. Läs gärna mer om SMS-livräddare här.

Vi hörs snart igen,

Jessica