Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Telefonkiosken snart ett minne blott! Men vi har en smartphone i fickan!

8 år sedan

Då jag blev anställd på Telia i slutet på 90-talet jobbade jag i en enhet som hette ”konsumenttelefoni”. Där hade vi, bland många produkter, hand om våra telefonkiosker. Det var redan då en avtagande affär men mobiltelefonin hade ju då inte slagit igenom fullt ut så det var ändå naturligt att många då och då faktiskt ringde från en telefonkiosk.

​Tittar vi till historien om telefonkiosken så sattes den första telefonkiosken i Sverige upp i Stockholm redan på 1890-talet. Antalet växte sedan stadigt fram till början av 1980-talet då de var som flest med över 44.000 telefonkiosker över landet. Sedan dess har antalet telefonautomater stadigt minskat. Anledningen till minskningen är starkt knuten till mobiltelefonens genomslagskraft och idag finns det ju fler mobiltelefonabonnemang i Sverige än det finns invånare och telefonkioskerna har spelat ut sin roll.

Det visar också den Sifo undersökningen som vi lät göra för att undersöka våra vanor när det gäller telefonkiosker och telefonautomater. I undersökningen som genomfördes den 19 till 23 augusti 2013 säger hela 99 procent av svenskarna att de inte använt en telefonkiosk eller telefonautomat under senaste året. En procent av dessa sade att de aldrig någonsin använt sig av en. Av de 1000 tillfrågade svarade 93 procent att de använder sin mobila telefon om de behöver ringa när det de var utanför hemmet eller jobbet. Fem procent väntar med att ringa på sin fasta telefon när de kommer hem.

Vi har nu inlett avvecklingen som vi beräknar skall vara klar någon gång under år 2015 då den sista telefonautomaten tas ur drift. Sedan finns bara minnen kvar. Och en smartphone i fickan.

Vi hörs snart igen,
Jessica

4 Kommentarer

 1. claesolof 8 år sedan

  Var/hur kan man köpa en beg tfn-kiosk?
  svar till min email, tack!

  1. Jessica Levin 8 år sedan

   Hej,
   Har svarat på din e-post adress.

   Mvh
   //Jessica

 2. Martin Bergqvist 8 år sedan

  Vill också veta hur man köper en telefonkiosk! Men lägg gärna ut det här om fler är intresserade.

  1. Jessica Levin 8 år sedan

   Hej Martin,
   Det var ett väldigt stort intresse för de gamla telefonkioskerna så de tog slut fort. Många är ju dessutom i dåligt skick och inte i säljbart skick. Tyvärr. För visst är det ett fint minne av ”gamla tider”.

   Trevlig helg!
   Jessica