Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Phonebloks, en mer miljövänlig och skräddarsydd mobil

8 år sedan

Phonebloks är en ny idé till mobilJag fick en länk från min kollega Assar härom dagen med rubrik ”Phonebloks – Jag vill ha en sådan”. ”Jag tycker du ska kolla på det här. Vore inte det nåt för Telia/oss att spinna vidare på i vårt miljöarbete” skrev Assar.

Länken visade sig leda till videon ”Phonebloks” som presenterar en ny typ av idé för mobiltelefoner. Tanken är att bygga upp sin mobil med hjälp av  hårdvarublock utifrån egna önskemål och behov. Eftersom att blocken är fria moduler blir det också lätt att uppdatera mobilen utan att byta ut den helt. På så sätt skulle m0bilen kunna fungera mer som en stationär dator och vi skulle inte behöva göra av med lika mycket elavfall.phonebloks baksida uppbyggd av olika hårdvarumoduler

Jag tyckte att filmen var intressant och innovativ därför skickade jag den till några av mina kollegor. Här ser du vad de tycker om Phoneblocks:

– Intressant koncept snyggt förpackat. Och alltihop bygger på något som kallas ”standardisering”.  Jag tror inte vi riktigt är där än teknologiskt. På sikt ja men i dag, tveksamt. Operativsystem mm är alltför beroende av hårdvaruanpassning. Men på sikt kanske – 5-10 år eller så!

– Det finns en annan modell som är helt grön dvs 100% återvunnet material. Den heter Fairphone.

– Mycket intressant, hoppas det finns något sådant tillgängligt och fungerande på marknaden snart (ja, jag vill ha en sån).Visst finns det hinder att komma förbi, jag tror utseendet måste vara möjligt att variera för att efterfrågan ska bli stor, och då handlar det antagligen om att starta fler än ett koncept som bygger på samma idé. Men även med flera olika modulmobiler (som byggs på olika ”basplattor”?) borde det i slutändan ändå innebära minskade råvarubehov (och minskad påverkan från framställning av råvaran) och minskade avfallsmängder.

– Bilbranschen bygger bilar på liknande sätt numera med en eller flera gemensamma bottenplattor som man sedan bygger allt från hundkoja till Royce Royce (nästan…)Vi går nog åt det hållet men man kan idag inte ersätta motorn från Volvo med en från Ford så det är en bit kvar till ett helt modulärt  systembygge.

Vad tycker du? Är vi på väg dit?  Tror du att det kommer att ta 5-10 år innan vi kan skräddarsy din telefon?

Jag personligen är säker på att så här måste det bli,  allt annat är bara slöseri.

Vi hörs snart igen

Catherine

5 Kommentarer

 1. Gnmbe 8 år sedan

  Med tanke på hur långt vi har kommit på 5 år så känns 10 år för långt fram. Detta BORDE vara lösbart inom 2-3 år. Men det krävs cash, och att hitta finansiärer är inte alltid så lätt.

  1. mackanmed 8 år sedan

   jo då det fins men då får dom inte sålt sina mobiler ”tillverkarna” så då kommer ju dom vilja köpa loss det bara för att inte det ska säljas på marknaden…. gäller med allt ting…. det är så typisgt med ”stor företagen” allt för att käna pengar

   *kan förekomma fel skrivning.

 2. Jonas 8 år sedan

  Tyvärr så kommer företag som Telia och andra operatörer förstöra en sådan här genial lösning med att exploatera sönder den för att tjäna så pass mycket på det som möjligt.

 3. Olle Lindenmo 8 år sedan

  Om ni faktiskt engagerar er i detta så tar det nog bara några år att få denna ute på marknaden

 4. nyfiken 8 år sedan

  Om ni bryr er om miljön ?

  Sluta sälja iphone så länge som de trilskas med att ha egna laddare och inte följa standard som är överenskommelse.

  Eller är det bara selektiv miljö medvetenhet när det passar hos telia ?