Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Dags för återkoppling, för nu har jag räknat

8 år sedan

Mobil i handen

Dags för mig att återkoppla. Gjorde ett blogginlägg i augusti (här), om att vi som har smartphones tydligen tittar i vår mobil över 200ggr per dag (de med vanliga mobiler upp till ca 150ggr/dag).

Bestämde mig för att räkna. Hur många gånger tittar jag i min mobil under ett dygn, för det kan väl inte vara så många som över 200ggr? I snitt skulle det betyda att jag använder mobilen ca var 5 minut (om du räknar bort sovtiden).

Och hur har jag räknat? Så fort jag tar upp mobilen och låser upp den med mitt upplåsnings-PIN räknas som en gång, även fast jag vid tillfället kanske skriver sms, direkt därefter kastar ett öga på nyhetssajterna, eller chattar, så räknas det som endast en gång. Lägger jag mig däremot ifrån mig mobilen men bara för att några sekunder senare ta upp den för att göra något så räknas det. Givetvis räknar jag varje samtal. Jag räknar också de tillfällen jag tittar åt mobilen, för att exempelvis se hur mycket klockan är etc.

Men att börja räkna var lättare sagt än gjort.

Jag gjorde faktiskt mina första trevande steg precis innan semestern (när jag bestämde mig för att skriva i bloggen om detta). Insåg snabbt att jag behövde stöd i räknandet, för jag märkte att det är lätt att glömma och framförallt kunna anteckna på ett bra sätt. Hittade till min glädje en gratis-app i Play Butik som jag tyckte passade för detta tillfälle.

Så den har jag använt mig av. Men den räknar inte de gånger jag bara tittar åt klockan på telefonen, så dessa gånger har jag fått addera till.

Vad blev det för resultat?

Skrämmande, är nog mitt spontana svar.

För i förra veckan var toppnoteringen 232 ggr på ett dygn!! En normal arbetsdag verkar jag hamna mellan 180-210ggr.

På semestern, på en av de lugnaste dagarna, när jag tyckte att jag aldrig använda telefonen, och på ett sätt stämde det, jag hade bara något enstaka telefonsamtal på hela dagen. Ändå hade jag tittat i mobilen 59 ggr!

Med beaktande att det längsta uppehållet är ca 6-7h (sovtid) så kan jag nog säga att detta är lite skrämmande. En liten väckarklocka för mig. Var 5-6 min… hmm.

Och, jag är 45+ (kan därför inte räknas till den infödda mobila generationen).

Men jag tror ändå inte jag är unik.

Du som också räknade, vad hamnade du på?

Hälsningar

Lars ”232”

4 Kommentarer

 1. Ida Bohm 8 år sedan

  intressant! befarar att jag själv använder den i samma utsträckning. Vore intressant att räkna, vad hette sappen du avvände? Finns den i appstore?
  Allt gott! /Ida

  1. Lars Neckman 8 år sedan

   Hej Ida,
   Jag hittade flera varianter i Play Butik (har själv en Samsung S4).
   Den jag använt som stöd i räknandet heter, ”Nomophobia, for phone addiction” 🙂
   Vet inte om just den finns i appstore.

   Lycka till!

   Hälsningar

   Lars

 2. Tony Mårshans 8 år sedan

  Spännande och lite läskigt – Vi ÄR helt enkelt beroende av dessa telefoner, eller de yngre säger, mitt liv!

  För oss inom sälj och marknad blir ju statistiken mycket spännande! Vad heter appen du använde dig av? Måste få till ytterligare test på området!

  //Tony

  1. Lars Neckman 8 år sedan

   Hej Tony,
   Vad jag förstår så finns det en mängd olika varianter av appar i de olika app-butikerna. Så jag vet inte om den jag hade till hjälp är den allra bästa. Jag tyckte dock att appen ”Nomophobia” var mest lämplig för detta ändamål. Hittade den i Play Butik.

   Återkom gärna med tips om du hittar annan mer lämplig app.

   Hälsningar

   Lars