Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Saker att tänka på för en säker jobbsommar

9 år sedan

Kontorskvinna i solglasögon en solig dagDet blev en vår och snart kommer en skön sommar igen

Vi som jobbar med säkerhet blir extra alerta den här tiden på året eftersom sommaren också innebär en del att tänka på för att företag och oss anställda inte ska råka illa ut på olika sätt.

Det kommer att röra sig en del sommarvikarierande personal, dvs nya ansikten, på våra kontor under sommaren och det händer inte sällan att personer som inte hör till företaget utnyttjar situationen och försöker ta sig in med avsikt att stjäla. På så sätt blir det extra viktigt att bära ett företags-ID för rätten att vistas i företagets lokaler, såvida personen inte har ett besökskort och är åtföljd av en besöksmottagare. Det är därför viktigt att även extrapersonal får sitt kort med företags-ID. Tänk på att aldrig släppa in personer utan giltigt företags-ID. Ställ istället en vänlig fråga om vem som söks och erbjud er att lotsa personen till receptionen.

När värmen kommer är det frestande att låta dörrar och fönster stå öppna och det är sedan lätt att glömma att stänga. Undvik det så minimerar du risken för objudna besökare även den vägen.

Det är framförallt handväskor, telefoner och datorer som är åtråvärda. Känslig information kan naturligtvis också vara intressant och orsaka stor skada i orätta händer. Därför är det viktigt att förvara värdeföremål och känsligt arbetsmaterial på ett säkert sätt, framförallt när du inte sitter vid arbetsplatsen.

Tänk också på att lösenord och accesser till system och applikationer är personliga och får inte lånas ut. Även de ska förvaras på ett säkert sätt, allt för att man tex inte ska råka ut för att transaktioner med den egna inloggningen plötsligt är gjorda i systemen. Sommarvikarier ska ges egna accesser till såväl system som till de fastigheter de behöver komma in i.

Den här tiden kommer också inflödet av sk. bluffakturor att öka. Genom att hävda stor tidsnöd och hot om inkasso är avsikten att få en osäker vikarierande personal att godkänna fakturan.  Endast fakturor som kommer via ekonomisystemet skall hanteras. Fakturor via e-mail eller papperspost hänvisar vi åter till avsändaren för att skickas in för hantering i ordinarie ekonomiflöde.

Från Group Security önskar vi alla en skön sommar med mycket vila och sol.