Bättre Affärer
Sök
Avbryt
Meny

Så påverkas du och företaget av skadlig kod via webben

8 år sedan

Uppmärksam kvinna dricker kaffe framför datorn på jobbet

Skadlig kod är idag ett av de stora problemen för användare av Internet och vilka företag sitter idag ouppkopplade?

Det finns flera kategorier av skadlig kod som skapas för olika syften men ibland kan samma skadliga program bestå av komponenter från flera kategorier. Det finns bland annat spionprogramvara som samlar in information som t.ex. lösenord, kreditkortsnummer, bankinformation. Denna information skickas sedan tillbaka till förbrytaren.
En annan vanlig typ är trojaner eller trojanska hästar som är ett samlingsnamn på skadlig kod som följer med i andra program eller filer. Ett exempel på detta kan vara falska antivirusprogram (FakeAV), gratisspel, filer i Windows som har dubbel ändelse (dokument.doc.exe) för att lura användaren att starta programmet och så vidare. Den trojanska hästen kan sedan innehålla en eller flera andra komponenter så som bakdörrar, spionprogram, utföra attacker mot andra datorer …

De senaste varianterna av skadlig kod kan vara väldigt svåra att upptäcka, med undantag för de typer vars syfte är att synas som t.ex. falska antivirusprogram och reklamprogram. Möjliga symptom kan vara:

  • Hög processorbelastning under lång tid även om man inte kör något program
  • Väldigt mycket aktivitet på hårddisken utan tydlig orsak
  • Program som kraschar oväntat

Om man misstänker att man är drabbad av skadlig kod så kan man i vissa fall få bort denna genom att uppdatera sitt antivirusprogram samt låta detta rensa datorn. Det säkraste sättet är dock att installera om sin dator men detta kan i många fall vara krångligt. En ominstallation kräver också att man har säkerhetskopior på information och program.  Efter ominstallationen så är det också viktigt att man skyddar sin dator genom att installera antivirusprogram samt ser till att uppdatera både operativsystem och alla program som man sedan installerar. Mer om detta på tidigare blogginlägg; Vanliga it-risker och hur de motverkas.

/Group Security